Ortak talepler belirlendi: Memur, memur emeklisi ve kamu işçisinin gözü bu toplantıda

2,2 milyon memur emeklisi ile 4,2 milyon memuru ilgilendiren 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri konusunda pazarlık aşaması yarın gerçekleştirilecek ilk toplantıyla birlikte başlayacak.

EKONOMİ 01.08.2021, 14:17
Ortak talepler belirlendi: Memur, memur emeklisi ve kamu işçisinin gözü bu toplantıda

Memur ve memur emeklisinin sosyal ve mali haklarının belirlenmesinin beklendiği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde yarınki ilk toplantıyla birlikte süreç başlayacak. 

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Taşerondan kadroya geçenlerin de aralarında olduğu 700 bini aşkın kamu işçisinin sözleşme sürecinin bu hafta tamamlanması bekleniyor.

Yaklaşık olarak 4,2 milyon memur ile birlikte 2,2 milyon memur emeklisinin aylıklarına ve maaşlarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamındaki ilk toplantı, yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Önceki senelerden farklı bir şekilde bu sene birlikte hareket eden Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, belli başlı ortak talepler belirledi. İki konfederasyon, taban aylığa 600 TL seyyanen zam, 2022 yılında yüzde 21, 2023 yılında ise yüzde 17, her sene yüzde 3 olmak üzere iki sene içinde toplam olarak yüzde 6 refah payı artışı konusundaki talebini hükümete iletti.

Konfederasyonların ortak taleplerinde, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, bütün memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, gelir vergisinin yüzde 15'ini geçen kısmının karşılanması, memurlara bayram ikramiyesi gibi maddeler bulunuyor.

Yarın, memur ve memur emeklileri için gerçekleştirilecek ilk toplantıyla birlikte başlayacak zam pazarlığı, ağustosun üçüncü haftasında yasal olarak tamamlanacak.

Hak-İş ve Türk-İş yeni teklif istemişti

Elektrik üretim santralleri, şeker fabrikaları, demiryolları, il özel idareleri, hastaneler bakanlıklar ve üniversitelerin de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 bini aşkın işçiyi ilgilendiren ve 31 Mayıs’ta 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne ilişkin başlayan süreçte sona gelindi.

Hak-İş ve Türk-İş'in en düşük brüt ücretin 4 bin 800 TL’ye çıkartılması, 2021-2022 dönemi içinde ilk 6 ay için yüzde 20, kalan 6 ay için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebine karşılık olarak hükümet, brüt ücreti 3 bin 577-3 bin 750 TL olanlara 100 TL, brüt ücreti 3 bin 750-4 bin TL olanlara 60 TL seyyanen zam ile birlikte senenin ilk 6 ayı için yüzde 9, kalan 6 ay için ise yüzde 5 artı enflasyon farkı teklifiyle yanıt verdi.

Hükümetin teklifi, işçi konfederasyonları tarafından düşük bulununca ve yeni teklif beklentisiyle  birlikte, taraflar arasında temaslar tekrar kuruldu. Bu kapsamda, ilerleyen dönemde görüşmelerin yoğunlaşması ve sözleşmenin bu hafta içinde sonuçlanması bekleniyor.

Yorumlar (0)