Nebati’den KKM açıklaması: Bütçeye maliyeti azalmaya devam ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bugün toplam 2,3 trilyon liraya ulaşan kur korumalı mevduat uygulamasının bütçeye maliyetinin giderek azalmaya devam ettiğini belirterek "Toplamda 95,3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir" dedi.

EKONOMİ 21.05.2023, 14:54 Şeyda Gül
Nebati’den KKM açıklaması: Bütçeye maliyeti azalmaya devam ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda millete bugüne değin kazandırılan asırlık eser ve hizmetleri gerçekleştirebilmiş olmanın arkasına sağlam bir irade ve milli bir stratejik akıl olduğunun asla unutulmaması gerektiğini belirtti. AK Parti iktidarlığı sürecinde adım adım inşa edilen küresel ve yerel ekonomik şoklar karşısında hızlı toparlanabilme gücüne ve proaktif çözümler ortaya koyabilme olgunluğuna eriştiklerini ifade eden Nebati, bu başarının güçlü ekonomik altyapı ve siyasi istikrar ikliminin bir sonucu olduğunu söyledi. Bakan Nebati, yıllara damga vuran ve Türkiye vizyonunu oluşturanın bu çelik gibi kaynaşmış bütünlük olduğunu vurguladı.

KKM ekonomiye olumlu katkılar sağlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümetinin bugüne kadar bütçe disiplininden asla taviz vermediğini ifade eden bakan Nebati, faiz giderlerinin bütçe içindeki payını 2002'deki yüzde 43,2 seviyesinden bugün yüzde 10,6 seviyesine kadar düşürdüğünü hatırlattı. Oluşturulan bu mali alan sayesinde ülkenin asırlık eser ve hizmetler kazanabildiğini vurgulayan Nebati, “Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) gibi yenilikçi enstrümanlarla da ekonomimize olumlu katkılar sunmaktadır” dedi.

Bankacılık sektöründe vade uyumsuzluğu azaldı

KKM uygulamasından 2021 yılı sonunda döviz piyasalarında oluşturulan panik havası ve yüksek hareketlilik sonucu devreye alındığını söyleyen Nebati, böylece söz konusu dönemdeki panik havasının bertaraf edildiğini kaydetti. Döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payının önemli bir oranda azaltılmış olduğunu belirten Nebati, döviz kurlarındaki istikrara katkı sağlandığının altını çizdi. Bakan Nebati, “Ayrıca, KKM’nin TL mevduatların ortalama vadesinin uzamasına katkı sağlamasıyla bankacılık sektöründe vade uyumsuzluğu da azaltılmıştır” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemde bütçe üzerinde ciddi bir maliyet oluşturması beklentiler dahilinde değil

Bugün toplam 2,3 trilyon liraya ulaşan KKM uygulamasının bütçeye maliyetinin giderek azalmaya devam ettiğini vurgulayan Nebati, toplamda 95,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.  Faiz üst sınırının kaldırılması ile birlikte önümüzdeki dönemde de bütçe üzerinde ciddi bir maliyet oluşturulması beklentiler dahilinde olmadığını söyleyen Nebati, KKM uygulaması devreye alınmamış olsaydı ve döviz kurundaki artış devam etseydi bunun ülkenin dış borç stoku üzerinde negatif etkisi yüksek olacağını ifade etti. Reel piyasaların gelişiminin de önemli ölçüde sekteye uğrayacağının altını çizen Nebati, bu durumun Rusya - Ukrayna Savaşı'na tetiklenmesiyle emtia fiyatlarında keskin artışlarını yaşandığı ve küresel finansal koşulların giderek sıkılaştığı bir döneme denk geleceğini söyledi. O koşullar altında enerji ve tüm diğer ithal giderlerde ülkemizde reel sektörün maliyetleri çok daha fazla artacağını vurgulayan Nebati, “Oluşan ek döviz ihtiyacı için mevcut küresel finansal ortamda, reel sektörümüz yüksek maliyetlerle daha fazla borçlanmak sorunuyla karşı karşıya kalırdı” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)