Muş’tan ekonomiye büyük katkı… 10 milyar lirayı aştı

Tarım ve hayvancılığın en yoğun olduğu kentlerden olan Muş, bu alandaki üretimi ile ülke ekonomisine yıllık ortalama 10 milyar 100 milyon liralık katkı sağlıyor. 

EKONOMİ 18.06.2022, 10:40 19.06.2022, 11:43
Muş’tan ekonomiye büyük katkı… 10 milyar lirayı aştı

Özellikle büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu Muş, ülke ekonomisine süt, et ve hayvansal gıda gibi pek çok kalemde milyar liralık katkı sağlıyor. Toplamda 335 bini aşkın büyükbaş hayvana sahip olan Muşlu üreticiler, bu özelliği ile Türkiye genelinde 15’inci sırada yer alıyor. Her sene üretilen et, süt ve hayvansal gıda gibi pek çok ürünle ülke ekonomisine katkı sunan Muş, senelik ortalama 10 milyar 100 milyon liralık üretim gerçekleştiriyor. 

“Kentimizde toplamda 335 bin büyükbaş hayvan mevcut”

Muş’ta büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğunu ve ülke ekonomisi için çok özel bir konumda bulunduğunu dile getiren Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, “Kentimizde toplamda 335 bin büyükbaş hayvan mevcut. Bunların yaklaşık olarak 74 bin kadarı buzağı. 7 bin 500’ü aşkın manda bulunuyor. Geriye kalan 254 bin ise et ve süt hayvanları. Muş bu özelliği ile ülkemizde 15’inci sırada yer almaktadır. Her sene 10 bin tonu aşkın et üretiyoruz. 320 bin tonu aşkın süt üretiyoruz. Bunlar çok ciddi rakamlar. Muş alanda gerçekten büyük başarılara imza atan bir kent” ifadelerini kullandı. 

“Devletimizin de destekleriyle üreticilerimiz kalkınmaya ve üretmeye devam edecek”

Muş’ta tarım ve hayvancılığı daha da ileri taşıyabilmek için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Mehmet Gün, “Kentimizin ülke ekonomisine katkısı çok büyük. Hayvan varlığı olarak ele aldığımızda yaklaşık olarak 6 milyar 700 milyon liralık bir katkıdan söz ediyoruz. Bunun yanı sıra et verimi açısından 1 milyar lira, süt üretimi açısından da 2 milyar 400 milyon lirayı aşkın bir üretimden bahsediyoruz. Bunlar hem Muş için hem de ülkemiz için çok önemli rakamlar. Devletimizin de destekleriyle üreticilerimiz kalkınmaya ve üretmeye devam edecek” şeklinde konuştu. 

“Ortaya çıkan bu rakamlar, kentimize çok büyük bir katkı sağlıyor”

Hayvan sağlığı açısından da pek çok önemli projeye imza attıklarını dile getiren Mehmet Gün, “Bu konuda özellikle buzağı ölümlerinin önüne geçilmesiyle hem hayvan varlığı açısından önemli bir artış yaşadık hem de suni tohumlama dediğimiz yöntemle bu artışı teşvik etmekteyiz. Ortaya çıkan bu rakamlar, kentimize çok büyük bir katkı sağlıyor. Üreticilerimizin sene boyunca gösterdikleri bu özveriler, hem kentimize hem de memleketimize büyük bir ekonomik kazanç olarak geri dönüyor” dedi. 

Yorumlar (0)