Dizilere sahne olan Sazoba'nın çölü, orman oldu

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, uluslararası yapımların çekimlerine ev sahipliği yapan ve rüzgar erozyonuyla çöle dönen Sazoba Mahallesi, başarılı bir ağaçlandırma projesi ve çalışmasıyla yeşillendi. 

KÜLTÜR-SANAT 18.06.2022, 10:52 18.06.2022, 17:53
Dizilere sahne olan Sazoba'nın çölü, orman oldu

Mahalle çevresindeki Kum Çayı'nın havzasından taşınan kumun tarım arazilerini örtmesi ve kum tepeleri oluşturması sonrasında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaettin Taysun tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmayla birlikte bölgedeki çölleşme kamuoyuna açıklandı.

İndiana Jones dizisine set oldu

"Taysun Çölü" ismi verilen bölge, 1992 yılında ABD yapımı "Genç Indiana Jones'un Çöl Fedaileri" isimli dizinin çekimlerine ev sahipliği yaptı.

Çölleşmeye karşı proje başlatıldı

Tarlaların ve üzüm bağlarının kumla kaplanması sebebiyle bazı ailelerin göç etmek zorunda kaldığı mahallede, 1996 yılında Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı, Orman Genel Müdürlüğü ile Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı’nın iş birliğiyle birlikte ağaçlandırma projesi başlatıldı.

25 sene sonra ormana dönüştü

Çay havzasının tekrar düzenlenmesinden sonra 145 bin hektarlık araziye fıstıkçamı, okaliptüs, yalancı akasya, badem ve Kıbrıs akasyası olmak üzere 101 bin fidan dikildi. Otlandırmayla da ayrıca desteklenen çalışma neticesinde kum hareketine son verildi. Zamanla boy atan ağaçlarla birlikte erozyonun sonlandığı bölge, 25 sene sonra verimli bağ ve bahçeleri, yemyeşil ormanlarıyla birlikte hayvancılık ve tarımın merkezi haline geldi.

"Köyümüzün havası değişti"

Dönemin muhtarı Çetin Karabulut, erozyon sebebiyle tarımın mahallede bitme tehlikesi yaşadığını, buna son vermek için çok çalıştıklarını ifade etti.

Dikilen ağaçların büyümesiyle birlikte kumun ilerleyişinin durduğunu aktaran Karabulut, "16 sene önce röportaj yapmıştık. Buralar o zaman tamamen kumdu. Ağaçların bir bölümü yeni dikilmişti. Şu an bu şekilde. Köyümüzün havası değişti, köye bir güzellik geldi. Tarım arazilerimiz kapanıyordu, onları kurtardık. Tarım arazilerimize kavuştuğumuz için çok mutluyuz. Arıcılık gelişti, hayvan varlığı arttı. Köye ekonomik bir girdi sağlandı." sözlerini kullandı.

"Tarım arazileri kurtuldu, hayvancılık ve arıcılık gelişti"

Yeni muhtar Önder Ünlü, konuya ilişkin açıklamasında, mahalle sakinlerinin artık geleceğe güvenle baktığını belirterek, şunları söyledi:

"Orman Genel Müdürlüğü, bu bölgenin ormana dönüştürülmesi için yoğun çaba sarf etti. Orman yapılmasının ardından bölgenin çehresi değişti. Biz, 'Burada ot bitmez.' diyorduk fakat mükemmel bir orman çıktı. Tarım arazileri şu an kurtuldu, verimler çok iyi. Bölgede ayrıca arıcılık gelişti, hayvancılarımıza çok yararı oldu. Köyümüze de ayrıca gelir sağladı."

"Buralar harap haldeydi"

Eski görüntülerde çölü anımsatan arazide motosikletiyle görüntülere takılan Ayhan Demiray ise ağaçların arasından aynı güzergahta giden yolu kullanmanın sevincini yaşıyor.

Demiray, "Savruntu, kum, haraptı buralar. Bu ormanın çok yararı oldu, hayvanlar doyuyor. Çiftçi ve köylü olarak çok mutluyuz" sözlerini kullandı.

"Çok güzel bir eser çıktı"

Mahalle sakinlerinden Sinan Çadır, ağaçlandırmanın bölgede erozyonunun ilerlemesini durdurduğunu belirterek, "Ovada bulunduğumuz için ormanımız yoktu. Böylece hem hem çölleşmeden kurtulduk hem de ormanımız oldu. Çok güzel bir eser ortaya çıktı." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)