KYK borçları yapılandırılıyor!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında yapılandırma paketinin hazırlık aşamasında olduğu öğrenildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının da söz konusu yapılandırma paketine dâhil edileceği öngörülüyor. 

EKONOMİ 19.10.2020, 08:53
KYK borçları yapılandırılıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile üniversiteden mezun olan ve öğrenim kredi borcuna sahip olan gençleri rahatlatacak bir paket geliyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında şu ana kadarki en detaylı yapılandırma paketinin hazırlık aşamasında olduğu ortaya çıktı. Yapılandırma paketinin, yaklaşık 4 milyon kişinin borcunu kapsayacağı ve söz konusu borcun yaklaşık 500 milyar Türk Lirası (TL) olduğu öğrenildi.

Söz konusu yapılandırma paketi ile trafik cezaları ve emlak vergileri gibi kamu kurumlarına yönelik borçların ödemelerine kolaylık getirileceği ifade edildi. Bu borçlara ödemesiz bir dönem ile erteleme getirileceği, ardından uzun vadeli taksitlere bölüneceği kaydedildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının da söz konusu yapılandırma paketine dâhil edilmesi planlanıyor. 

Milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) tatilde olduğu dönemde sahadaydı. Vatandaşlar, bu süreçte devlete olan borçlarının tekrar yapılandırılmasını talep etti. Aynı zamanda iş dünyası da aynı talebi Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) iletti. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin ayrıntılı bir faaliyet yürütülmesi için talimat verdi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Mehmet Muş, tekrar yapılandırmaya ilişkin harekete geçtiklerini, söz konusu düzenlemeyi de istihdam paketine dâhil edeceklerini duyurdu. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) grubu, ilgili bakanlıkların yetkilileri ile görüşmelerde bulunarak yeni paketin ayrıntılarını belirledi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından hazırlanan yapılandırma paketinin ayrıntıları da belli olmaya başladı.

Hangi borçlar yapılandırılacak?

Sigorta prim borçları,

Trafik cezaları, 

Belediyelere olan borçlar,

Vergi borçları,

Kaçak köprü geçişleri,

Gümrük cezaları,

Bazı idari para cezaları.

Söz konusu paketin, bugüne kadarki en geniş kapsamlı yapılandırma olacağı tahmin ediliyor. 

KYK borçları da yapılandırılıyor

Üniversitelerden yeni mezun olan kişilerin KYK borçlarına ilişkin karşılaştıkları problemler, önceden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile söz konusu pakete öğrenim kredisi borçları da eklendi. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), çiftçi vatandaşların tarım kredi kooperatiflerine yönelik borçlarını da yapılandırma paketine dâhil edebilir. Fakat konuya ilişkin karar ilerleyen dönemde alınacak. 

Toplam borç ne kadar?

Yapılandırma paketinden yaklaşık 4 milyon kişinin faydalanması planlanıyor. Yeniden yapılandırmaya alınacak olan toplam borcun da 500 milyar Türk Lirası (TL) civarında olduğu belirtiliyor. 

Erteleme süresi ne kadar olacak?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle borçların ödenmesinde problem yaşandığını vurgulayarak, borçların yapılandırılması ve taksitlerin de hızlı bir şekilde başlatılması halinde vatandaşların ödemede yine sıkıntı çekeceğini, bu nedenle bir sene bütün borçların ödenmesi ve taksitlerin daha sonra başlaması gerektiğini söyledi. Konuya ilişkin çalışmaların, "bir sene ertelemeye" yönelik yapıldığı öğrenildi. Fakat ertelemenin 6 ay veya daha kısa olabileceği ifade ediliyor. Borçların, ertelemenin ardından uzun süreli taksitler halinde ödenmesi bekleniyor.

Faizler ne olacak?

Yapılandırma paketi ile borçların gecikme faizin de indirim yapılacak. Fakat indirimin ne kadar olacağı kesinlik kazanmadı.

Öte yandan, taksitlerini aksatmadan ödeyen vatandaşlara ilişkin haciz işlemlerine de son verileceği öğrenildi. Borçlarını düzenli olarak ödeyen kişilere ödül verilmesi de planlanıyor. Fakat bunun henüz fikir aşamasında olduğu ifade edildi. 

Yorumlar (0)