Küresel piyasalar güne pozitif başladı

Küresel piyasalar, ABD ve Çinli yetkililer arasında devam eden ticaret görüşmelerine dair iyimserliğin artmasıyla güne pozitif başladı.

EKONOMİ 22.10.2019, 09:44 22.10.2019, 09:47
Küresel piyasalar güne pozitif başladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Çinli yetkililerin yaptığı açıklamalar, süregelen ticaret görüşmelerine dair iyimserliği artırıcı etki yarattı. ABD ve Çin'in bir mutabakata varabileceği beklentisi ile pay piyasalarında pozitif bir seyir izlenirken, Brexit'e dair gelişmelerle İngiliz sterlini, dolar karşısında 4 ayın zirvesini gördü.

İngiliz hükûmeti, Avrupa Birliği (AB) ile anlaşmaya vardığı Brexit anlaşmasını ülkenin iç hukukuna aktaracak "AB'den ayrılma" yasa tasarısını dün parlamentoya sundu. Hükûmet, parlamentonun çalışma saatlerini artırarak tasarıyı 3 gün içinde yasalaştırmayı hedeflediğini belirtti.

Uzmanlar, yurt dışında ticaret görüşmeleri ve Brexit'e dair haber akışının piyasalar üzerinde belirleyici olacağını belirterek, yurt içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi'de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştireceği görüşmenin gündemin odağında olduğunu dile getirdi. Suriye'nin kuzeydoğusunda oluşturulacak güvenli bölgeyi terk etmesi için YPG/PKK/PYD’ye verilen 120 saatlik sürenin bu akşam dolacağını hatırlatan uzmanlar, konuya dair haber ve açıklamaların takip edileceğini kaydetti.

Endekslerde durum

New York borsasında dün alış ağırlıklı bir seyir izlendi ve Dow Jones endeksi yüzde 0,21, Nasdaq endeksi yüzde 0,91 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,69 değer kazandı.

Avrupa'da ise, perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesi pay piyasalarında küresel risk iştahının arttığı gözlemlendi ve buna paralel oalrak artışlar görüldü. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,91, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 değer kazandı.

Japonya'da bugün resmî tatil sebebiyle piyasalarda işlem gerçekleştirilmezken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 değer kazandı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yatay seyretti.

Yurt içinde, dün özellikle banka pay piyasalarında odaklanan satışlarla gerileyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 azalışla 97.324 puandan tamamlamıştı. Uzmanlar, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK), dün banka paylarına yönelik depo şartını kaldırdığını hatırlatarak, banka hisselerinde geçen hafta ötelenen satışların hisse fiyatları üzerinde baskıya sebep olduğunu ancak bunun geçici olacağını öngördüklerini belirtti.

Yorumlar (0)