Küresel durgunluk tartışmaları: Düşen kâr büyümesi

Bir önceki yazımızda küresel durgunluğun sebebi olan küresel büyümenin yavaşlamasından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise, küresel durgunluk tartışmalarının çıkmasının nedenlerinden biri olan şirket kârlılıklarının büyüme oranlarının düşüklüğü üzerinde duracağız.

EKONOMİ 28.11.2019, 14:18
Küresel durgunluk tartışmaları: Düşen kâr büyümesi

İflas eden şirket Thomas Cook

Dünyada iflas, Türkiye'de ise konkordato haberleri şirketlerin şu anki durumlarının çok da iyi gitmediği algısı yaratıyor. Dünyanın en eski seyahat şirketlerinden biri olan Thomas Cook iflasını açıklamış ve birçok turisti mağdur etmişti. Geçenlerde havayolu şirket Atlas Global tarifeli uçuşlarını durdurduğunu açıkladı.

Havayolu şirketi Atlas Global

Merkezi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) New York'ta bulunan uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard & Poor's, yavaşlayan küresel kâr büyümesinin küresel durgunluk tehdidini arttırdığını belirtmişti.

Peki neden dünya genelinde kâr büyümesi yavaşlıyor ve bu durum neden küresel durgunluk olasılıklarını artırıyor?

Neler oluyor?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's

Standard & Poor's'un raporuna göre şirket borçları ve kazançları 2011-2017 yılları arasında art arda büyüme yaşadı fakat 2019'un ilk yarısında borç ile kazançların büyümesi birbirinden uzaklaştı. Bunun sonucunda borç büyümesi, kazanç büyümesinden daha fazla artış gösterdi ve kârlılık oranı azaldı.

Neden borçlar artıyor?

Standard & Poor's Kredi Analisti Terry Chan'a göre bu durumun oluşmasının iki sebebi var.

Chan ilk sebebin, borçluların, 2018'in dördüncü çeyreğinde, ABD'de yatırım yapmayan kurumsal tahvil piyasasında kısmi bir kapanma ile kapatıldıktan sonra piyasaya geri dönmesi olarak belirtiyor.

İkinci sebep ise 2019'da Amerikan Merkez Bankası Fed tarafından yapılan hamle ile birlikte, yatırımcılar ve borç verenler faiz oranlarında “daha ​​düşük” bir ortam beklemenin gerekçesi verildi. Birlikte ele alındığında, piyasa “istekli borçlulara ve istekli borç verenlere” karşı bir düşüş gördü.

Dünya ekonomisini nasıl etkileyebilir?

Şirketlerin borçluluk oranlarının artması ve dolayısıyla kârlılık oranlarının düşmesi, dünya ekonomisini oldukça etkileyebilir.

Teoriye göre kârlılık oranlarının yüksek olması ücretlerde bir artış yaratır ve kârın düşmesi sonucunda ücret artışları istenilen düzeyde olmayabilir.

Bunun dışında kârlılığın düşmesi aynı zamanda şirketlerin üretimlerini azaltması da demek olabilir. Şirketler, daha fazla kâr için daha az üretime yönelebilir. Bu da küresel ekonomiyi durgunluğa sürükleyebilir.

Buna ek olarak, kârlılığı artırmanın en kolay yollarından biri harcamaları kısmak olacaktır, bu da iş çıkarımlarına neden olabilir. İş çıkarımları sonucunda, tüketicilerin durumu da sıkıntıya sürüklenecek çünkü işten çıkarılanlar aynı zamanda tüketiciler.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)