Küresel durgunluk tartışmaları: Büyüme yavaşlaması

Yazı dizimizin bugünkü yazısında küresel büyümenin yavaşlaması ve neden yavaşladığına dair etkenler üzerinde duracağız.

EKONOMİ 26.11.2019, 15:24 26.11.2019, 15:55
Küresel durgunluk tartışmaları: Büyüme yavaşlaması

Bir önceki yazımızda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında süregelen ticaret savaşının küresel ekonomiyi nasıl etkilediğinden bahsetmiştik. Ticaret savaşının büyüme oranlarını etkilediği çok açık, sonuçta doğrudan yapılan yatırımı oldukça düşürdü. Fakat küresel ekonomiyi etkileyen sadece ticaret savaşı değil.

Sanayide büyük gerileme

Üretimde bir düşüş söz konusu

Küresel ekonomide yaşanan bu daralma, ticaret savaşları sebebiyle olduğu bilinse de, asıl başrolde 2017'den bu yana yavaşlayan küresel sanayi üretimi var.

Küresel sanayi üretimi 2017'den bu yana yavaşlama sürecine girdi. Çoğu uzmanın bunu ölçmek için kullandığı endekslerden biri olan J. P. Morgan Küresel İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 2018'den bu yana bir daralma olduğunu söylüyor. Fakat, PMI'nin aksine başka endeksler sanayi üretiminin 2017'den bu yana gerçekleştiğini belirtiyor.

Küresel PMI'nin yıllara göre dağılımı

New York'ta bulunan Ekonomik Dönem Araştırma Enstitüsü'nün (ECRI) hazırlamış olduğu Küresel Lider İmalat Sanayi Endeksi'nde (GLMI) üretimdeki yavaşlama 2017'de oluşmuş olarak gözlemleniyor. Sanayi ürünlerindeki fiyatların durumunu gösteren Sanayi Fiyatları Endeksi (IPI) ise 2017'nin başından itibaren düşüş sergiliyor.

ECRI'nin hazırladığı endeksler

Neden küresel üretim düşüyor?

Petrol fiyatları üretimi oldukça etkiledi

Küresel üretimin düşüşü ticaret savaşıyla birlikte hızlandı denilebilir, fakat 2008-2009 krizinin etkilerinin tamamen "geçirilmesi" ile birlikte dünyadaki merkez bankaları faiz oranlarını artırma yoluna gitmiş ve bunun dışında petrol fiyatlarında yükselişler meydana gelmişti.

Girdi fiyatlarındaki artış, üretim maliyetlerini artırdı ve üretim oranlarını 2017'den itibaren düşürmeye başladı. Yüksek faiz oranları ise, üreticilerin üretim yapabilmeleri için gerekli olan sermayeye ihtiyaç duyduğunda borçlanamaması da bir başka neden olarak karşımıza çıkıyor.

Buna ek olarak, faizlerin yüksek olması bir yandan da fırsat maliyetleri konusunu akıllara getiriyor. Yani üreticiler, üretim yapmak yerine finansal ya da reel varlıklara yatırıma yönelmiş olabilir.

ABD Başkanı Donald Trump

Ticaret savaşının patlak vermesiyle de üreticiler büyük bir darbe yedi. Almanya'nın ihracata bağımlı ekonomisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa Birliği'nden ithal edilen mallara uyguladığı gümrük tarifeleri yüzünden daralma yaşadı. Japonya'da ise durum pek farklı değil.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)