Küçükçekmece’de veliler isyan etti: Tek istedikleri “Okulları”

Küçükçekmece’de depreme dayanıksız olması sebebiyle yıkımı sağlanan okulun öğrencileri civardaki farklı okullara yerleştirildi. Veliler ise yeni okulların uzak mesafelerde olması nedeniyle çıkış saatlerine ve okul servis ücretlerine isyan etti.

EKONOMİ 15.09.2022, 10:00 15.09.2022, 11:40
Küçükçekmece’de veliler isyan etti: Tek istedikleri “Okulları”

İstanbul'un ilçesi Küçükçekmece’de depreme dayanıksız olduğu nedeniyle yıkımı gerçekleştirilen ilkokulunun velileri, çocuklarının sevk edildiği diğer okulların uzak mesafelerde bulunduğunu ve çıkış saatinin geç saatlere ulaştığını iddia etti. Bu duruma isyan eden veliler ise toplanarak bina önünde eylem düzenledi.

Servis ücretleri velileri zorluyor

Yeni eğitim öğretim senesinde okul ihtiyaçlarında meydana gelen pahalılık valilere zorluk yaşatırken, servis ücretlerinde de görülen artışlar can sıkıyor. Veliler adına büyük gider alanlarından bir tanesi olan okul servis ücretlerine uygulanan son zamlar sonrasında birçok vatandaş bu duruma isyan ediyor.

Okul boşaltıldı, uyuşturucu kullanım alanına döndü

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılan okulda eğitime devam eden bin 500 öğrenci geçici olacak şekilde farklı okullara gönderildi. Ancak boşaltılan okul takribi 1 sene kadar boş durunda uyuşturucu kullananların buluşma noktası durumuna geldi.

Çalışmalar gerçekleştirilmedi

Bu durumun fark edilmesi üzerine çevreden şikayetlerin çoğalması ve olayın haberle yansımasının sonrasında okul 6 Mayıs 2022 gününde yıkıldı. Ancak üstünden 4 aylık bir süre geçmesine rağmen okul inşaatı ile ilgili herhangi bir işlem sağlanmazken, okuldan geride kalan molozlarda ortada kaldı.

Mesafe ve okul çıkış saatlerine tepki gösterildi

Diğer bir taraftan öğrencilerin sevk edildiği okullarda ders saatlerinde de değişiklik yaşandı. Ders başlangıç saati öğleden sonra saati 14.00, çıkış saat ise 19.30 olarak belirlendi. Bu durum sonrasında üzerine hem ders çıkış saatlerine hem de okulun uzaklığına veliler tepki göstermeye başladı. Edinilen bilgilere göre, okul binasının önünde bir araya gelen veliler, çıkış saatinin daha öne çekilmesini ve okula ücretsiz servis sağlanmasını talep etti.

“Çocuklar akşam gelince ne yapacağını şaşırıyor”

Çocukların uyuma vaktinde okuldan çıktığını ifade eden veli Ramazan Akkuş, “Bizim okulumuzu yıktılar. Üstünden 2 sene geçti ancak yapmadılar. Bu durumdan dolayı biz şikayetçi olduk. Bu kadar insan 3 kilometre yürüyor ve okula geliyor. Akşam saat 21.00 oluyor, çocuklarımızı öyle alıyoruz. Çocukları akşamın karanlığında göreceğiz diye canımız çıkıyor. Ders başlangıcı saat 15.00’te, çıkışta 20.30 oluyor. Çocuk eve kaçta gelecek, ne ara yemek yiyecek, hangi ara uyuyacak ya da dinlenecek? Bu çocukları uyuma vaktinde okuldan alıyoruz.” dedi.

“Git gel 3 kilometre yapıyor”

Çocuğunu bebeği ile okula bırakmak durumun olan Fehime Doğan, “Benim şu an yeni doğan bir bebeğim var, bu okul git gel ile beraber 3 kilometreyi buluyor. Getiriyoruz bir de alıp eve geri götürüyoruz, canımız çıkıyor. İşimiz gücümüz var, evimizde yemeğimizi yetiştiremiyoruz. Evden yaklaşık 13.00 gibi çıktık, buraya gelene kadar saat 14.00’e ulaştı. Şimdi geri gideceğim daha sonra saat 18.00 gibi evden yeniden çıkacağım.” diye konuştu.

Çocukların okuldan geç saatlerde çıktığını dile getiren bir başka anne, “Biz okula gidiş gelişler için servis istiyoruz. Aylık 650 lira gibi bir servis ücreti istiyorlar. Bu şekilde olmayacak. Tek çalışan baba ve anneler var. Ya yıkılan okul yapılsın ya da bize servis sağlasınlar. Servis ücreti sağlanmış ancak bazı kişiler almış. O kişilerin kim olduğunu bilmiyoruz” dedi.

“Çocuklar isyan ediyor”

Sınıfta bulunan çocuk sayısının 60-70 kişiye ulaştığını aktaran başka veli Fatma Güleç, “Eski okulumuzun hızlı bir şekilde yapılmasını talep ediyoruz. Şu an da 3 tane çocuğum da buraya geliyor. Mesafe çok olduğu için çocuklar epey zorlanıyor. Okul kaç sene oldu yapılacak fakat herhangi bir hareket yok. Bir sıraya 3 çocuk oturulur mu? Dün çocuğum eve geldi, isyan ediyordu. İçeriye saat 15.00 gibi alındı, saat 20.00’de çıkış yaptı. O saatte çocuk yatacak mı, dinlenecek mi, ders mi çalışacak? Kalabalık derslikler sebebiyle eğitimin kalitesi de düşüyor.” şeklinde konuştu.

“Tek isteğimiz okulumuzun bize teslim edilmesi”

Okulun 2023 yılının mart ayında tamamlanacağının söylendiğini aktaran öğrenci velisi Türkan Yılmaz, “Tüm velilere söylenen ve geçtiğimiz yıl vaat edilen gelecek sene mart ayında bitirilmesiydi. Ancak temeli yıkıldı ve herhangi bir işlem yapılmadı. Yıkılma sebebi de tinerciler orada bulunmasın diye. Şu an demirleri ve betonları olduğu gibi duruyor. Servis verilmesi de geçici olacaktır. Bizim asıl isteğimiz okulumuz. Buraya gelen 3-4 çocuklu aileler var. Servislere bütçeleri yetmiyor. Sadece okulumuzu bize söyledikleri zamanda teslim etmelerini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)