Ülke genelinde "Zincir" operasyonu: 178 kişi hakkında gözaltı kararı!

Emniyet ekipleri, kaçak/sahte alkol üreten ve satan 9 suç şebekesine yönelik 7 ilde eş zamanlı baskınlar düzenledi. "Zincir" adı verilen operasyon sonucu toplamda 178 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı, 400 milyon liralık vergi kaybı engellendi. İşte detaylar...

GÜNDEM 15.09.2022, 10:33 16.09.2022, 11:41 Hakan Öksüz
Ülke genelinde "Zincir" operasyonu: 178 kişi hakkında gözaltı kararı!

Geçmiş yıllarda çok sayıda kişinin ölümüne yol açan kaçak/sahte alkol, bir yandan da devletin vergi gelirlerinde kayba yol açıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, sahte alkol sorunuyla başa çıkmak için geniş çaplı bir operasyon başlattı. Ülkenin 7 ilindeki toplam 641 adrese yapılan eş zamanlı baskınlara "Zincir operasyonu" adı verildi.

400 milyon liralık vergi kaybı önlendi

Operasyon kapsamında 178 kişi hakkında gözaltı kararının çıkarıldığı kaydedildi. Yılın ilk 8 ayında bin 113 operasyonun yapıldığı ve bu baskınlarda 275 bin 923 şişe kaçak/sahte alkollü içkini ele geçirildiği kaydedildi. Yasa dışı içki üretildiği tespit edilen 113 imalathanenin kapısına kilit vuruldu. Bu operasyonlar sayesinde yaklaşık 400 milyon liralık vergi kaybının engellendiği kaydedildi.

Bu yöntemlerle kaçakçılık yapıyorlardı!

Ekiplerin araştırmalarına göre bazı suç grupları, damıtma kazanlarında yapılan işlemlerle elde ettikleri alkollere aroma verici kimyasal maddeler karıştırdı. Sahte alkol işine giren diğer suç şebekeleri ise kendi üretimleri olan etil alkolleri, dezenfektan adıyla alıcıların adreslerine kargoladı. Bir yandan sahte alkol üreten ve çeşitli yollarla ülke içinde sevkiyatını yapan çeteler, öte yandan yurt dışından satın aldıkları kaçak içkileri de ülkeye sokarak sattı.

9 suç şebekesi çökertildi

Ekiplerin aylarca süren takibi, 7 ilde söz konusu faaliyetlerde bulundukları belirlenen 9 suç şebekesini ortaya çıkardı. Sahte alkol üreten ve kaçak içkileri yurt içinde satışa çıkaran bu suç şebekeleri, "Zincir" adı verilen operasyonla çökertildi. Hakkında yakalama çıkartılan 178 kişinin gözaltı süreci devam ediyor.

Yorumlar (0)