KOSGEB destek başvurularında sevindirecek haber: Başvuru süresi uzatıldı

KOSGEB, pandemiden olumsuz etkilendiği belirlenen işletmelere destek programı kapsamında başvuru süresini 6 Ağustos Cuma gününe kadar uzattı.

EKONOMİ 10.07.2021, 09:03
KOSGEB destek başvurularında sevindirecek haber: Başvuru süresi uzatıldı

KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), pandeminden olumsuz etkilendiği belirlenen imalat ve imalat sektörünü tamamlayıcı sektöründe bulunan küçük ölçekli işletmelere Hızlı Destek Programı başlatmıştı.

Başvuru süresi 28 gün daha uzatıldı

​​3-21 Mayıs'ta ilk başvuruları alınan programın kapsamı genişletilerek; bilimsel Ar-Ge , bilgisayar programlama ve imalat sektörlerinde faaliyet gösteren daha çok işletmenin faydalanması amacıyla 21 Haziran-9 Temmuz arasında ikinci başvuru dönemi açılmıştı. Programın dün sona ermesi beklenen ikinci fazının başvuru süresi 28 gün daha uzatıldı.

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, daha çok işletmenin bu programdan faydalanması için başvuru süresini uzatma kararı aldıklarını açıkladı. Kurt, "Şartları sağlayan mikro ve küçük ölçekli işletmeleri açtığımız destekten faydalanmaya davet ediyoruz" sözlerini kullandı.

Kriterler

İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, iki farklı bileşenden oluşuyor. İmalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde bulunan mikro ve küçük işletmeler birinci, 2017 ve ardından kurulan Ar-Ge, bilgisayar programları ve imalat sektörlerindeki yenilikçi mikro ve küçük işletmeler ise ikinci bileşen çerçevesinde değerlendiriliyor.

Programdan faydalanmak için Kovid-19 pandemisinden önce işletmelerin faaliyette bulunması ve 2019 yılında en az 75 bin TL gelire ulaşmış olması bekleniyor. Yenilikçi mikro ve küçük işletmelerde ise asgari gelir kriteri dikkate alınmayacak.

2019 ve 2020 net satış hasılatları karşılaştırıldığında gelir kaybı yaşanan işletmeler programdan yararlanabilecek. Gelir kaybı kriteri kapsamında 2019 senesi toplamıyla 2020 yılı toplamı olmak üzere 12 aylık dönemin dikkate alınacağı duyuruldu.

Gelir kaybının ise KDV beyannamesinden değil, defter türüne bakılmadan hesaplanacağı, yenilikçi mikro ve küçük işletmelerin bu kriterden muaf tutulacağı belirtildi.

Teminatsız, faizsiz ve geri ödemeli

3 ay boyunca mikro ölçekli işletmelere 30 bin, küçük işletmelere 3 ay boyunca 75 bin TL’ye kadar destek verilecek. Bu destek programından işletmelerin teminatsız, geri ödemeli ve faizsiz olarak yararlanacağı belirtildi. 2017 yılı ve sonrasında kurulduğu belirlenen ve yenilikçi faaliyetler gerçekleştiren işletmelere 25 bin TL’ye kadar ek destek verilecek.

Kamu bankalarının başlattığı  "İşe Devam Kredisi"ni 250 bin TL’ye kadar kullanan işletmeler ve KOSGEB'den girişimcilik kredisini daha önce alanlar program kapsamında yer alacak.

Ana ya da yan faaliyet kodları hedef sektörler arasında yer alanların, mali kayıtlardaki sektör kodlarının herhangi biri programın hedef kitlesine uyum sağlayan ve söz konusu bu sektörlerin en az birinde faaliyet gösterdiği belirlenen işletmelerin başvurusu alınacak.

Başvurular 6 Ağustos’a kadar çevrim içi alınacak

Kamu alacaklarının tekrar yapılandırılması kapsamında SGK ya da vergi borcu olan işletmeler, başvuru esnasında borçlarını taksitlendireceklerine ya da erteleyeceklerine ilişkin beyanda bulunmaları halinde programa başvuru yapabilecek. Destek ödemesinden önce borcunu erteleyen, taksitlendiren ya da kapatan işletmelere bakarak KOSGEB, destek ödemesi yapabilecek.

3-21 Mayıs tarihindeki ilk dönemde başvurusu reddedilen işletmeler, şartları karşılıyorsa başvuru yapabilecek.

Desteğin geri ödeme dönemi 2024 yılında başlayacak ve 2025 yılının sonuna kadar sürecek. Geri ödeme sistemi 4'er aylık olmak üzere 6 eşit taksitte yapılacak.

Başvuru ve uygunluk kriterlerini sağlayan mikro ve küçük işletmeler, e-Devlet üzerinden 6 Ağustos'a kadar çevrim içi olarak programa başvurularını yapabilecek.

Yorumlar (0)