Koronavirüs ekonomik beklentide belirsizliği arttırdı

Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi'ne göre koronavirüsten dolayı ekonomik beklentide belirsizlikte artış gözlemlendi.

EKONOMİ 13.10.2020, 23:26
Koronavirüs ekonomik beklentide belirsizliği arttırdı

Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi kurumsal analist ve yatırımcıların gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçtü. Buna göre Ekonomik Güven Endeksi açıklandı.

Ekonomiye olan güven beklentinin altında seyretti

Piyasa beklentisi endeksi ekim ayında 73 puan olacaktı öngörülere göre. ZEW’in yaptığı açıklamada endeks, korona vaka sayısında meydana gelen artışla birlikte ekim ayında bir önceki aya kıyaslandığında 21,3 puan azaldı. Eylül ayında 74,4 puan olarak ölçülen bu endeks, bu ay 56,1 puan seviyesine doğru geriledi.

Cari durum endeksinde yükseliş kaydedildi

Almanya’da Cari Durum Endeksi’nde ise ekim ayında geçtiğimiz aya kıyasla 6,7 puan artışla eksi 59,5 puana çıktı.

“Ekonomik beklentide belirsizlik arttı”

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuya dair yaptığı değerlendirmede, koronada vaka sayısındaki artışın ve İngiltere’nin AB’den bir ticaret anlaşması olmadan ayrılması olasılığının geleceğe dair ekonomik beklentilerde belirsizlik artışına sebep olduğunu aktararak, “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimleri de mevcut durumdaki belirsizlikleri artırdı.” dedi.

Alman ekonomisinde daralma

Alman ekonomisi, korona salgınının hane halkı tüketimi, ihracat ve yatırımları da birlikte olumsuz etkilemesinden bu senenin ikinci çeyreğinde geçtiğimiz çeyreğe göre yüzde 9,7 oranında bir daralma gösterdi.

Hükümet tarafından nisanda açıklanan bu seneye ilişkin Gayri Safi Yüksek Hasıla’nın 6,3’lük azalma tahmini 1 Eylül tarihinde yüzde 5,8 olarak revize edilmiş, gelecek seneye ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 5,2’den yüzde 4,4’e düşürülmüştü.

Yorumlar (0)