Kooperatif kanun teklifi yasalaştı

Kooperatiflere düzenlemeler getiren teklif TBMM'den geçti

EKONOMİ 21.10.2021, 23:26 22.10.2021, 11:09
Kooperatif kanun teklifi yasalaştı

Teklif doğrultusunda, ortaklık başvurusunda bulunulduktan sonra kooperatifin yönetim kurulu, başvuruyu 1 ay içerisinde neticelendirecek ve başvuru sahibine sonucu bildirecek. Yönetim kurulu, ana sözleşmede geçen koşulları taşıyanları ortaklığa kabul etmekten kaçamayacak. Ortaklığın payının değeri, kooperatiflerin çalışma ve hedef hususlarına göre ilgili bakanlık tarafından artırılabilecek.

Yönetim kurulu senelik çalışma raporu, gelir gider arasındaki farkın hesaplamaları, denetçi ve bilanço raporları ortaklarca dijital ortamda da detaylı bir şekilde incelenebilecek.

Seçimlerde adaylığını koyan kişilere, genel kurul toplantılarına katılma hakkı, haiz ortaklarının listeye erişebilme olanağı sağlanacak.

Kredi borcu ödeme sürelerine düzenleme

Genel kurul toplantısının birleştirebilme süresi, denetim ve yönetim kurulu görev süresinin maksimum sınırı ile uyumlu duruma getirilerek 3 seneden 2 seneye indirilecek. Genel kurul toplantıları, ana sözleşmede kapsamında hüküm bulunması koşuluyla dijital ortamda da gerçekleştirilebilecek.

Faaliyet hususu, ciro ve ortak sayısı gibi ölçütlere göre belirlenmiş olan kooperatiflerin denetleme organı mensupları ve yedekleri ile yönetim kurulu, seçilmeleri takip eden en geç 9 ay içerisinde kooperatifçilik eğitim programını tamamlıyor olacak.

'Tarım Kredi Kooperatifleri'nce kullandırılmış kredi borçlarında ödeme süreleri düzenlenecek.

Devlet kaynakları tarafından desteklenen kredilere kefil olmuş olan kooperatifler ile devlet kaynaklı tarımsal desteklemelere aracılıkta bulunan kooperatiflerin yönetim kurulu mensupları, bunların ortaklığını yaptığı üst kuruluşlarda görev yapsalar bile sadece bir maaş veyahut huzur hakkı alabilirler.

Yorumlar (0)