Kıyma ve et kaç liraya satılacak? ESK açıkladı

ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, ramazan ayı evvelinde et fiyatlarındaki spekülasyonu önlemek için attıkları adımlara dair, "Kuşbaşının kilosu 150 TL, kıymanın kilosu 140 TL'den market raflarında olacak." dedi.

EKONOMİ 20.03.2023, 23:15
Kıyma ve et kaç liraya satılacak? ESK açıkladı

ESK (Et ve Süt Kurumu) Kayhan, basın mensuplarına, aylar evvelinde ramazan ayında fiyat hareketliliği olabileceği değerlendirmesinde bulunarak birtakım önlemler aldıklarını belirtti. 



"Bugün itibarıyla başlıyor"

Kayhan, Türkiye genelinde yürütülecek faaliyete dair bilgi vererek, "Ülke çapında Tarım Kredi Kooperatif Marketleri ile bir protokole imza attık. Bu protokol çerçevesinde bugünden (20 Mart) itibaren başlayarak verdiğimiz ürünleri aylık en az 600 tona yükselterek, MAP ambalajlı birer kiloluk kuşbaşı ve kıyma şeklinde vereceğiz. Burada da kuşbaşının kilosu 150 TL, kıymanın kilosu 140 TL'den market raflarında olacak. Tarım Kredi Kooperatif Marketleri de burada hiçbir kar amacı gütmemektedir. Biz kendilerine yüzde 6 oranında indirim yapıyoruz, bu da sunum ve lojistik hizmetlerini ancak karşılayabiliyor. Biz de maliyetinden satacağız. Bu miktar gereksinime göre daha da artabilir. An itibarıyla planladığımız aylık en az 600 ton. Bu da aslında ciddi bir miktar. Bununla birlikte yine bu taahhütlerle uyacak olan market gruplarıyla da bu tarz anlaşmaları yürüteceğiz. Tüm çabamız öncelikle ramazan boyunca ve akabinde ise düzenli bir şekilde piyasada fiyat dengesini sağlayarak, tüketicimizin uyguna et alabilmesini temin etmektir." yorumunda bulundu.



"İstanbul'da da önlemler aldık"

İstanbul özelinde de önlemler aldıklarını söyleyen Kayhan, "İstanbul'da kasaplara 72 bin kilo, sanayiye 100 bin kilo ve perakende zincir marketlere ise 76 bin kilo karkas et verdik. Ancak geçtiğimiz hafta İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendecileri Derneği ile buluştuk. Kendileriyle isteklerine istinaden gerçekleştirebileceklerimizi değerlendirdik ve sonucunda bir karara vardık. İstanbul'da faaliyet göstermekte olan ve kasap reyonu bulunan market zincirlerine karkas et satacağız. Onlar da ramazan boyunca yurttaşlarımıza kuşbaşı eti 210 TL'den, kıymayı 190 TL'den satacaklarını taahhüt ettiler. Bu program bugün itibarıyla başlıyor." ifadelerine yer verdi. 

Yorumlar (0)