Kira artışına getirilen yüzde 25 sınırının detayları açıklandı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artış miktarlarında yeni düzenlemeye gidildiğini duyurdu. Buna göre, yenilenecek kira sözleşmelerindeki artış, bir önceki senenin yüzde 25'ini aşamayacak.

EKONOMİ 08.06.2022, 15:47
Kira artışına getirilen yüzde 25 sınırının detayları açıklandı

Kira yükselimleri daha öncesinde en az Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) on iki aylık oranlarına göre zamlanıyordu. TÜİK mayıs ayında oranlarını yüzde 39,33 olarak açıkladı. Bakanlıklar bu oranın daha fazla yükselmemesi için bir formül geliştirdi.

"Kira artış sınırı 25 oldu"

Kira yükseltmek isteyen ev sahiplerine yüzde 25 sınırı getirildi. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ile yapılan zammı kiracılar ve ev sahipleri açısından değerlendirdi.

"Artış oranı yüzde 40 olarak belirlenmeliydi"

Mustafa Hakan Özelmacıklı getirilen artış oranına dair değerlendirmede bulunarak, “Artış oranı aslında asgari ücrete uygulanan artış oranıyla değerlendirilerek yüzde 40'a çıkması daha akla uygun olurdu” dedi.

Emlak uzmanı Özelmacıklı'nın kira artış oranına getirilen yüzde 25 sınırı ile ilgili incelemeleri şu şekilde;

  • Yeni açıklama ile beraber artışlara sınır getirilmesi kira oranlarının belirli bir düzeyde tutulmasını amaçladı.
  • Düzenleme sadece konut kiraları için geçerli olacak.
  • Bir sene süre ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadarki kontrat yenileme dönemlerini içerisine alıyor.
  • Daha öncesinde son 12 aylık TÜİK'in belirlediği TÜFE oranı esas alınıyordu. Yeni düzenlenme ile beraber yaklaşık bu oranın 15 puan altı belirlendi.
  • Bu düzenlemede 4 bakanlığın beraber bir çalışması gerçekleşti. (Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı)
  • Geçtiğimiz aylarda yüzde 40'a yakın bir düzeyde artış gerçekleştirildi. Kira kontratları buna göre düzenlendi. Benim kişisel düşüncem yüzde 40 ile yenileme oluşturulması idi. TÜİK'in açıkladığı oran bir ay geriden takip ediyordu. Normal şartlarda enflasyon oranı daha yüksek bir düzeyde çıkıyor. Kira sözleşmelerini yeni yenileyenler bu düzenlemenin dışarısında kaldı. Mal sahiplerinin gözünden ilk izlenenimim artış oranın anlayışlı olmadığı doğrultusunda. Sektördeki önemli sorun enflasyondaki artış haricinde daha farklı oranlar verilmesiydi. Yüzde 40'lık düzey daha korunabilir ve makuldü.
  • Kira tespit davaları 5 sene sonra açılabildiği için yeni karar, eskiden açılan duruşmaları içerisine almayacak. Kiracı ve ev sahibi arasında yeni davaların açılıp açılmayacağını ilerleyen zamanlarda hep beraber göreceğiz.
  • Kirada oturan kişilerin bir bölümü de aslında mal sahibi. Kendilerine ait ev kiralarını yükseltip, dairelerinde kira az kaldığında bir problem yaşanabilecek.
  • Kiracının asıl hakkı yasal sınırlarda kira yükselimlerinin olması. Yeni kira artış düzenlemesinin sahada uygulanabilirliği bir alanı bulunmuyor.

Yorumlar (0)