İndirim pompaya yansıdı, sürücüler rahat nefes aldı! Akaryakıtta güncel fiyatlar...

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından petrol fiyatları 140 dolara kadar çıkmıştı. İlerleyen dönemde resesyon endişeleri ile 100 doların gerisine indi ve geçen hafta içinde son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Petroldeki düşüşün ardından başta motorin ve benzin fiyatı olmak üzere akaryakıt fiyatları için indirim yapıldı. Dün gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorine 1 lira 15 kuruş, benzine ise 2 lira 23 kuruş indirim yapıldı. İşte 6 Ağustos Cumartesi güncel motorin ve benzin fiyatları...

EKONOMİ 06.08.2022, 09:58 06.08.2022, 17:49
İndirim pompaya yansıdı, sürücüler rahat nefes aldı! Akaryakıtta güncel fiyatlar...

Petrol fiyatları, dünya genelindeki negatif ekonomik veriler ve resesyon beklentileriyle dalgalı seyrine devam ediyor. 100 dolardan 92 dolara kadar düşen brent petrol, son 6 ayın en düşük seviyesine inmesinden sonra akaryakıt fiyatları için önemli bir gelişme yaşandı. 

Benzin ve motorine indirim

Motorin ve benzinin litre fiyatına dün geceden itibaren indirim geldi. Peki motorin ve benzin fiyatları ne oldu? İşte akaryakıt fiyatlarında yaşanan son gelişmeler ve 6 Ağustos Cumartesi günü güncel motorin ve benzin fiyat listesi…

Savaş etkisinin geçmesiyle birlikte petrol fiyatlarında normalleşmeye doğru yavaş yavaş gidiliyor. Fakat kışa doğru Avrupa ile Rusya arasındaki enerji probleminin artması fiyatların yeniden yükselmesine sebep olabilir. Eğer petrolde düşüş devam ederse 80-85 dolarların gündeme gelebileceği belirtiliyor. Bu düşüş araç sahiplerince yakından takip ediliyor. Yalnızca 1 haftada yüzde 10’a yakın kayıp yaşayan petrol fiyatları, akaryakıt pompa fiyatlarını da aşağı çekti.

Döviz kuru ve petrol fiyatlarına göre değişim gösteren akaryakıtta, 26 Temmuz Salı günü motorine 92 kuruş indirimden sonra 27 Temmuz'da ise benzin fiyatlarına 50 kuruşluk indirim gelmişti. 30 Temmuz'dan sonra geçerli olmak üzere LPG litre fiyatına 30 kuruş zam yapılmıştı.

Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere ise motorinin litre fiyatı 1 lira 15 kuruş, benzinin litre fiyatı 2 lira 23 kuruş düştü.

Motorin ve benzinin litre fiyatı kaç TL?

İndirimden sonra İstanbul’da benzinin litresi 20 lira 12 kuruşa, İzmir'de 20 lira 15 kuruşa ve Ankara'da 20 lira 17 kuruşa geriledi.

İstanbul'da motorinin litre fiyatı 23 lira 39 kuruşa, İzmir'de 23 lira 52 kuruşa ve Ankara'da 23 lira 51 kuruşa düştü.

Akaryakıt fiyatları enflasyon raporunda

Ayrıca geçtiğimiz günlerde açıklanan ve yüzde 79,6 ile son 24 yılın rekorunu kıran enflasyondan sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu paylaştı. Akaryakıt fiyatlarına yönelik detay, raporda dikkat çekti. Rapora göre, tüketici yıllık enflasyonu temmuz ayında enerji grubunda gerilerken, diğerlerinde ise yükseldi. Enflasyondaki artışa en net katkı temel hizmet ve mal gruplarından geldi. Bu süreçte uluslararası emtia fiyatlarının etkileriyle birlikte ana metal ve rafine petrol fiyatlarında gerileme yaşansa da özellikle diğer enerji başlıklarının etkisiyle üretici enflasyonundaki yükseliş devam etti.

Erdoğan ve Bakan Nebati’den akaryakıt açıklaması

Akaryakıt fiyatları ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, artışların yalnızca Türkiye'yi değil bütün dünyayı etkilediğini söyleyerek, "Pompa fiyatlarında görülen rakamlar gerçekten rahatsız edici seviyededir. Petrol tüketiminin çok ciddi bölümünü ithalat ile karşılayan bir ülke olarak hem kurdaki artış hem de ham petrol fiyatlarındaki yükselişten hemen etkileniyoruz" sözlerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra akaryakıt fiyatları için bir açıklama da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den geldi. Bakan Nebati, "Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar Türkiye’de de fiyatları etkiliyor. Büyük oranda beklentilerden kaynaklanan fiyat artışlarının, asgari düzeyde vatandaşlarımıza yansıması için azami bir çaba gösteriyor ve gerekli adımları atıyoruz” sözlerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)