IMF'den gelişmekte olan ülkelere 'Fed' uyarısı

IMF (Uluslararası Para Fonu), gelişmekte olan ülkelerin Fed'in (ABD Merkez Bankası) faiz artırımına karşı hazırlıklı olması gerektiğini bildirdi.

EKONOMİ 10.01.2022, 18:15
IMF'den gelişmekte olan ülkelere 'Fed' uyarısı

IMF yöneticileri Helena Poirson, Kenneth Kang ve Stephan Danninger, Fed'in para politikasında sıkılaştırmaya gitmesine dair ortak bir blog yazısı hazırladı.

Söz konusu yazıda, Fed'in beklenenden daha çabuk hareket etmesinin finansal piyasalarda deprem etkisi yaratabileceği, para birimlerinin değer yitirmesini ve yurt dışında sermaye çıkışlarını tetikleyebileceği kaydedildi.

ABD'deki ekonomik büyümenin sürmesinin öngörüldüğü aktarılan yazıda, ülkedeki enflasyonun 2022'nin ilerleyen dönemlerinde ılımlı bir şekilde gerilemesinin tahmin edildiği belirtildi.

"Fed'in kararından etkilenecekler"

Yazıda, ülkedeki para politikasının kademeli bir şekilde sıkılaştırılmasının gelişmekte olan ülke piyasaları üzerinde minimum düzeyde etkisi olacağı ifade edilirken, gelişmekte olan ülke ekonomileri için Fed'in beklenenden daha çabuk faiz artırımına gitmesi ve artan COVID-19 vakalarının meydana getirdiği risklerin altı çizildi. Yazıda, "Gelişmekte olan ülkeler, ihtimal dahilindeki ekonomik türbülans nöbetlerine karşı çok iyi hazırlanmalı." denildi.

Fed'in daha hızlı bir şekilde faiz artırmasının finansal piyasalarda deprem etkisi yaratabileceği ve global olarak finansal şartları sıkılaştırabileceğine işaret edilen yazıda, "Bahse konu gelişmeler, ABD ticaretinin ve talebinin yavaşlamasına sebep olabilir. Bununla birlikte gelişmekte olan ekonomilerde para biriminin değer yitirmesine ve sermaye çıkışlarına da yol açabilir." sözleri sarf edildi.

Yorumlar (0)