İhracatın şubat rekoru, yüzleri güldürdü

Ticaret Bakanı Muş, ihracatın Şubat 2022 rakamlarını açıkladı. Önceki seneye göre yüzde 25,4 oranında artış kaydeden satışlardan 20 milyar dolar elde edildi. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek şubat ihracatı sayıldı.

EKONOMİ 02.03.2022, 17:12 03.03.2022, 09:18
İhracatın şubat rekoru, yüzleri güldürdü

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Şubat 2022 ihracat verilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Şubat 2022 rakamlarının Şubat 2021 rakamlarına nazaran yüzde 25,4 oranında artış kaydettiğini dile getiren Muş, bu oranın karşılığının ise 20 milyar dolar olduğunu aktardı.

Tüm zamanların rekoru kırıldı

Şubat ayı ihracat verilerinde tüm zamanların şubat rekorunun kırıldığının ifade edildiği toplantıda paylaşılan diğer bilgiler şu yöndeydi: “İthalat, enerji fiyatlarındaki artış ve beklenmedik kış koşulları sebebiyle 28,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmimiz şubat ayında yüzde 36,4 oranında artış kaydederek 48,1 milyar dolar seviyesine çıktı. Enerji ithalatımız ise 8 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. İhracatın ithalatı karşılama oranı –enerji hariç- yüzde 95,4 olarak gerçekleşti.”



İhracatçı firma sayısı 5 binden fazla arttı

“İhracatçı firma sayımız bir senede 5 binden fazla artış gösterdi. Geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla ihracat performansımız oldukça güçlü seyretti. Yıllıklandırılmış ihracat rakamlarımıza baktığımızda 2022 Orta Vadeli Program hedefimiz 230,9 milyar doları aşarak 231,9 milyar dolar seviyesine yükseldi. Hedefimiz, 2022 senesinde 250 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamaktır.”

Küresel sorunlar, emtia ve enerjiyi etkiledi

“Küresel olarak yaşadığımız tüm sorunlar, emtia ve enerji fiyatlarını etkiledi. Buna bağlı olarak enflasyon da küresel bir sorun haline geldi. Bu olumsuzluklar sebebiyle 2022’deki belirsizlikler de hızla artıyor. Güçlü ilişkilerimiz bulunan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş hali, bölgemizdeki ekonomik faaliyetlere darbe vurdu. Bu gerilime yönelik proaktif tutum benimsiyoruz. Muhtemel etkilerin azaltılması için çalışmalara başladık. İhracatçılarımızın ödemelerinin temini, nakliyecilerimizin kullanabileceği alternatif güzergahlar hakkında görüştük. Krizin farklı sektörlerimize yayılmaması için önlemler alıyoruz.”



“Rusya ve Ukrayna, Türkiye için önemlidir”

“Şu anda savaş durumunda olan iki ülke de Türkiye için oldukça önemlidir. Bu ülkelerle kurduğumuz ticari bağlar hızla gelişmektedir. Ukrayna ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmamız, ticaret hacmimizin en üst seviyesidir. Bağlarımız, kültürel dostluğumuzun da gelişmesini sağlamaktadır. Bu anlayış kapsamında önümüzdeki günlerde barışı ve istikrarı yeniden sağlamak adına çalışmalar yapacağız.”

“2022’nin daha olumlu geçeceğini düşünüyoruz”

“Olumlu göstergeler olması halinde 2021’in son çeyreğinde ve 2022’nin ilk aylarında kaydettiğimiz ticaret başarısını sene içinde devam ettirmek hedefindeyiz. Bu kapsamda 1 Mart 2022 itibarıyla faaliyete geçen İhracatı geliştirme AŞ (İGE) ile ihracatçılarımızın kefalet sorunlarına çözüm bulmayı hedefliyoruz. İhtiyaç duyan tüm firmalarımıza hızla ulaşacağız. Ayrıca Batı Anadolu Serbest Bölgesi’ndeki (BASBAŞ) altyapı çalışmalarını da başlatıyoruz. Ülkemizin yeşil ve dijital dönüşüm kapsamında BASBAŞ’ta çığır açacağının sinyallerini alıyoruz."

Yorumlar (0)