Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'kripto para' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 'kripto para mecralarından kullanıcı bilgilerinin talep edildiği' haberleri üzerine bir açıklama gerçekleştirdi. Bakanlık, bilgi talebinin MASAK için istendiğini belirtti.

EKONOMİ 01.04.2021, 18:27 02.04.2021, 11:46
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'kripto para' açıklaması

Bakanlık, kripto varlıkların suç gelirlerinin aklanması ve terör örgütlerine finansman sağlanması hususlarında yoğun olarak kullanıldığı için MASAK'ın söz konusu suçları izlemek ve önlemek maksadıyla platformlardan bilgi isteyebileceğini kaydetti.

Bakanlık tarafından konuya ilişkin olarak gerçekleştirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Söylentiler doğrudur"

"Bugün bazı haber siteleri ve sosyal medya platformlarında kripto varlıklara ilişkin Bakanlığımıza yönelik bazı yorumlar ve haberler yer bulmuştur. Bahse konu haberler üzerine bir açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 

Günümüzün dijital dünyasında çok sayıda devlet, mali istihbarat birimleri (FIU) terör örgütlerine finansman sağlamak ve suç gelirlerini aklamakla mücadele etmektedir. 

Türkiye'de söz konusu mücadele esas itibarıyla, Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. MASAK, bahse konu fonksiyonları icra edebilmek maksadıyla uygulama yolları geliştirmekte, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında bağlantıyı sağlamakta, bilgi ve görüş alışverişi yapmaktadır.

"MASAK'ın görevleri arasındadır"

MASAK, finansal ve mali pek çok alanda faaliyet yürütmektedir. Buna bağlı olarak, son dönemlerde gündemde sık sık yer alan kripto varlıklar, özellikleri itibarıyla kullanıcılarına bazı kolaylıklar sunuyor olsa da, özellikle anonim bir yapıda olmaları sebebi ile terör örgütlerine finansman sağlanması ve suç gelirlerinin aklanması faaliyetlerinde de sıklıkla kullanılabilmektedir.

MASAK’ın yetki ve görevleri kapsamında ve bahse konu suçlarla mücadele çerçevesinde kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyette bulunan piyasa aktörlerinden hususa ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Gerçekleştirilen çalışma da MASAK’ın söz konusu sorumluluk ve görevleri içerisinde yer almaktadır." 

Yorumlar (0)