Hamsi kaçtı

Uzun zamandır bol bol yakalanmasından dolayı kilosu 5 liraya kadar düşen hamsi bugünlerde tezgahlarda çok az görünüyor.

EKONOMİ 16.12.2019, 13:51
Hamsi kaçtı

Trabzon Toptancı Balık Haline hamsinin bol olduğu dönemde ortalama günlük 8 bin kasa hamsi girerken bugün hale giren hamsi 100 kasayı bulmuyor. 

Balık halinde ki tezgahlarda çok az miktarda yer bulan hamsinin kilosu 15 ila 20 lira arasında alıcı bulurken Trabzon’lu balıkçılar 3 aya yakın bir süredir bol bol yakalanan hamsinin bizim sularımızdan neredeyse çekildiğini söylediler.

Balık haline son 3 gündür çok az hamsinin geldiğini söyleyen balıkçılar, hamsinin Gürcistan ve Rusya sularına doğru gittiğini belirtiler. 

Trabzon’lu balıkçılardan Münir Yılmaz, 3 aya yakın bir süreden beri hamsinin bol bol yakalandığını söyleyerek  "Hamsi işi artık bitti, hamsi bizim sularımızdan tamamen geriye çekildi. Şu an şoklu halde ki hamsiler var. Hamsi, göç balığı olduğu için, 3 aya yakın bir süreden beri bol bol yakalandı. Halk hamsiye doydu diyebiliriz. Hamsi Gürcistan ve Rusya sularına doğru gitti. Trabzon çevresinde 3 gündür hamsi çıkarılamıyor. Tezgahlardaki hamsiler genelde taze şoklanmış durumdaki hamsiler. Onların da kilosu 15 ila 20 lira arasında değişiklik gösteriyor” dedi.

Balıkçı Emin Avcı da, hamsinin sularımızda çekildiğini ifade ederek, “Hamsi bitti. Şu anda piyasa da şoklu hamsiler satılıyor. Hamsi sularımızdan Rusya ve Gürcistan sularına doğru kaydı. 3 gündür balık haline hamsi gelmiyor. Olan hamsi de 15 ile 20 lira arasında satılıyor. Hamsinin bundan sonrada geleceğini tahmin etmiyorum. Yani bir kere hamsi kaçtı artık diyebiliriz. Türk sularına hamsi gelirse sadece Rusya sularından gelir” dedi.

Trabzon’da uzun süredir balıkçılıkla uğraşan Mustafa Ayata ise, hamsinin kilosunu 20 liradan sattıklarını ifade ederek, sözlerini "Halde satılan şoklu hamsi. Artık hale çok az hamsi geliyor. Görüldüğü dibi sadece bir kasa ancak alabildim. Gelen hamsi de ince, iri hamsi yok artık. Ben hamsinin kilosunu 20 liradan satıyorum. Diğer balıkların fiyatları ise, barbun 30 ile 40 lira arası, istavrit 15 lira, mezgit 50 lira ve sargan 45 lira” şeklinde tamamladı.

Yorumlar (0)