Geçiçi işçilerin çalışma süreleri artırılıyor!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçici işçilerin çalışma sürelerinin 9 ay 29 güne uzatıldığının müjdesini verdi.İ

EKONOMİ 02.10.2019, 14:07
Geçiçi işçilerin çalışma süreleri artırılıyor!

Antalya’nın ilçesi Kemer’deki bir konferans otelinde düzenlenen Türkiye Tarım İşçileri Sendikası Eğitim Toplantısı'nda demeç veren Bakan Selçuk, "Hamdolsun sözümüzü tuttuk, geçici işçi kardeşlerimizin 2019 yılında çalışma sürelerini 9 ay 29 güne kadar uzattık. Emekçi kardeşlerimiz ve ailelerine hayırlı uğurlu olsun." diyerek geçici işçilere müjdeyi verdi.

Bakan Selçuk konuşmasında, insan emeği ve çalışma koşullarının sivil örgütlenme yapılarında belirleyici olduğunu söyleyerek sivil örgütlenmede emek ve çalışma şartlarının önemini vurguladı.

İşçi ve işveren sendikaları ile etkileşim güçlenecek

İnsanlığın en önemli ortak değerlerinden birinin alın teri olduğunu belirten Bakan Selçuk, işçi ve işveren sendikaları ile etkileşimlerini güçlendirmeyi görev haline getirdiklerini, "Sendikalarımız, varlıkları ve işlevleriyle bize burada her zaman güç vermektedir. Üretim ile alın terini, sermaye ile emeği, kazanç ile hakkaniyeti her zaman birlikte ele alıyoruz. Batı toplumlarının henüz bir buçuk asır önce önemsemeye başladığı bu kavramlar, bizim kültürümüzde binlerce yıldır ehemmiyetini koruyor. Ahilik teşkilatıyla bugün bile dünyaya örnek olacak bir örgütlenme modelinin sahibiyiz. Bugün, sendikal hayatımız hiçbir dönemde olmadığı kadar gelişti ve çeşitlilik kazandı." diyerek ifade etti.

Daha önce hiçbir iktidar cesaret edemedi!

Avrupa Birliği’ne (AB) uyum sürecinin bir parçası olan İş Kanunun 2003 yılında revize edildiğini de ifadelerine katan Selçuk, 1983’te yapılan yasal düzenlemenin getirdiği kısıtlamaları ortadan kaldırdıklarını ve bu değişikliğe daha önce hiçbir iktidarın cesaret edemediğini söyledi.

Sendikaya kayıtlı 2 milyon işçi var

2009 öncesi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün kutlanamadığına değinen Bakan, "2009'da 1 Mayıs'ı işçilerimize 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak ilan eden yine biz olduk." dedi ve askerî darbe neticesinde oluşmuş sendikal mevzuatı, uluslararası standartlara taşıdıklarını belirtti.

Sendikaya üyelikte e-Devlet’e geçiş büyük bir adım

"Bugün herhangi bir sendikaya üye olan yaklaşık 2 milyon işçi kardeşimiz var. Sendikalaşma oranı açısından da iyiye doğru gidişi görmek mümkün. 2013'te yüzde 9 olan işçilerin sendikalaşma oranı, bugün yüzde 14'e ulaştı." diyen Bakan, sendikaya üyelikte e-Devlet Sistemi’ne geçişin önemli bir adım olduğunu ve işleri kolaylaştırdığını belirtti.
Ocak ayında enflasyon beklentisinin çok üstünde zam yapıldığını belirten Bakan, "Toplu iş sözleşmesinde geçici işçilerimizle alakalı bir söz vermiştik. Hamdolsun sözümüzü tuttuk, geçici işçi kardeşlerimizin 2019 yılında çalışma sürelerini 9 ay 29 güne kadar uzattık. Emekçi kardeşlerimiz ve ailelerine hayırlı uğurlu olsun. Bu çalışmalar güç birliği yapıldığı takdirde mümkün oluyor. Kendimizi sizinle daha güçlü hissediyor, çalışma hayatımızı sizinle daha ileri seviyelere taşıyoruz. Sizler bir sendikayı temsil etmekten önce emeği, alın terini, işçi hakkını temsil ediyorsunuz. Son zamanlarda terör örgütleri tarafından kasıtlı şekilde maalesef ormanlarımız yakılmakta. Burada, orman yangınlarına cansiperane bir çalışmayla müdahale eden işçilerimize, emekçilerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Yorumlar (0)