Fitch, Türkiye büyüme beklentisini yükseltti: Son 10 yılın en yüksek büyüme beklentisi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olarak bilinen Fitch Ratings, yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, 2021'de Türkiye'de neredeyse son 10 yılın en yüksek büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğunu açıkladı.

EKONOMİ 17.09.2021, 10:42
Fitch, Türkiye büyüme beklentisini yükseltti: Son 10 yılın en yüksek büyüme beklentisi

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısını yayımladı.

Türkiye için büyüme beklentisi yüzde 7,9’dan yüzde 9,2’ye yükseltildi

Türkiye için 2021 yılı büyüme beklentisine ilişkin raporu yayımlayan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bu büyüme beklentisini yzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye yükseltti.

Küresel ekonominin 2021 yılı büyüme tahmininin düşürüldüğü raporda, bu yıl dünya ekonomisinin, yüzde 6'lık büyüme göstermesinin beklendiği vurgulandı. Haziran ayındaki tahmininde Fitch, küresel ekonominin yüzde 6,3 büyüyeceğini tahmin etmişti.

Raporda, arz sıkıntılarının toparlanma hızını etkilediğine dikkat çekilerek, Çin ve ABD ekonomilerinin bu seneki büyüme performanslarına yönelik tahminlerin düşürüldüğü, Avro Bölgesi, Polonya, Türkiye, Rusya, Meksika ve Güney Afrika ekonomileri için büyüme tahminlerinin artırıldığı belirtildi.

Bu seneye ilişkin ABD ekonomisinin büyüme tahminin yüzde 6,8'den yüzde 6,2'ye çekildiği aktarılan raporda, Çin ekonomisinin büyüme beklentisinin ise yüzde 8,4'ten yüzde 8,2'e düşürüldüğü açıklandı.

Raporda ayrıca, 2021 yılı Avro Bölgesi ekonomisi için büyüme tahmininin yüzde 5'ten yüzde 5,2'ye yükseltildiği ifade edilerek, en büyük yukarı yönlü revizyonların Türkiye, Polonya, Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerin yer aldığı gelişmekte olan ekonomilerde yapıldığı kaydedildi.

Türkiye için 10 yılın en yüksek büyüme beklentisi

Raporda, Türkiye'deki ekonomik toparlanmanın sürdüğüne dikkat çekilirken, bu sene son 10 yılın en yüksek ekonomik büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğu aktarıldı.

Raporda, Türkiye'nin 2021 yılına yönelik büyüme tahmininin yüzde 9,2'ye çıkarıldığı belirtilirken, 13 Ağustos'taki değerlendirmesinde Türkiye ekonomisi ile ilgili büyüme tahminini yüzde 6,3'ten yüzde 7,9'a çıkarmıştı.

Yüksek frekanslı verilerin ekonomik ivmenin, 2021’in 2'nci yarısına kadar sürdüğünü gösterdiği kaydedilen raporda, 2022’de Türkiye'deki ekonomik büyümenin yüzde 3,5'e gerilemesinden sonra 2023'te yüzde 4,5'e çıkmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Öte yandan raporda, şu anki güçlü büyüme oranlarına yükselen enflasyonun eşlik ettiğine vurgu yapılarak, enflasyonun yavaşlayacağı fakat 2023 yılına kadar çift hanede kalmasının beklendiği belirtildi.

Türkiye ile ilgili Fitch'in raporunda, yıllık enflasyon tahminleri 2021 yılında yüzde 17,2, 2022'de yüzde 13,4 ve 2023 yılında ise yüzde 10,5 olarak belirlendi.

Ayrıca küresel arz darboğazlarının enflasyonist baskılar oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, enflasyon baskılarının politika tartışmalarını etkilediği aktarıldı.

Raporda, ABD Merkez Bankasının varlık alımlarını kasım ayında azaltmaya başlaması ve 2023’de 2 defa faiz artırımı yapmasının beklendiği kaydedildi.

Yorumlar (0)