FED Başkanı Powell'dan mayıs için faiz artışı sinyali

Dünya piyasaları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı J. Powell'ın, dün yaptığı açıklamalarının ardından negatif bir seyir izleniyor.

EKONOMİ 22.04.2022, 11:39 22.04.2022, 16:51
FED Başkanı Powell'dan mayıs için faiz artışı sinyali

ABD'de enflasyonun artmasıyla birlikte ortaya çıkan baskının ardından Fed'in atacağı politika adımlarına ilişkin açıklamalar varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Faiz artışı masada!

Dün, Uluslararası Para Fonu (IMF) Bahar Toplantıları çerçevesinde küresel ekonomiye yönelik yapılan panelde açıklamalarda bulunan Powell, 3-4 Mayıs'ta yapılacak olan Fed toplantısında, 50 baz faiz artışının "masada" olduğunu dile getirdi.

Powell, halihazırda enflasyonun çok yüksek ve para politikasının da eskiye oranla hala destekleyici olduğuna vurgu yaparak, daha hızlı davranmanın uygun olduğunu söyledi.

Fed'in, biraz daha sert adımlar atması gerektiğine dikkat çeken St. Louis Fed Başkanı J. Bullard, daha önce 75 baz faiz artışının yapıldığını ve bu durumun, dünyanın sonu olmadığına vurgu yaptı. 

Söz konusu Fed yetkililerinin açıklamalarının ardından temmuz ayına kadar tahvil piyasalarında yapılacak 3 toplantıda da 50 puanlık faiz artışı kararı verileceği fiyatlanmaya başladı.

Analistler, mayıs ayında Fed'in 50 baz puan faiz artışına gitmesinin tahvil piyasalarında kesin olarak fiyatlandığını belirterek, bundan sonraki yönlendirme ve verilerde haziran ve temmuza yönelik ipuçlarının aranacağını aktardı.

Dün alıcılı olarak güne başlayan New York borsası, Powell'ın açıklamalarının ardından düşüşe geçti. Nasdaq endeksi yüzde 2,07, S&P 500 endeksi, yüzde 1,48, Dow Jones endeksi ise yüzde 1,05 oranında değer kaybetti. Yeni güne ABD'de endeks vadeli işlem kontratları da ayrıca düşüşle başladı.

ABD borsalarındaki satışlar güçlenmeden kapanmış olan Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir görüldü. Avrupa Merkez Bankası Başkanı C Lagarde'ın söz konusu yönlendirmeleri ve Ukrayna-Rusya savaşına yönelik haber akışı gündemdeki sıcaklığını koruyor.

Dünkü açıklamalarında, ABD ekonomisi ile Avrupa ekonomileri arasındaki yapısal farklılıkların yer aldığını ve farklı hızlarda iki ekonominin hareket ettiğini söyleyen Lagarde, faiz artışına yönelik karar almak için sonraki makroekonomik verileri izleyeceklerini duyurdu.

Yorumlar (0)