Evlenecek olanlar dikkat: Ödemeler yapılacak!

Ev alacaklara ve evleneceklere destek için uygulamaya geçirilen Konut ve Çeyiz Hesabı'ndan ilk ödemelerin yeni yıldan önce yapılacağı öngörülüyor. Devlet, hem konut hem de çeyiz hesabına bu sene yaklaşık 260 milyon liralık destek verdi.

EKONOMİ 03.12.2019, 10:24
Evlenecek olanlar dikkat: Ödemeler yapılacak!

Evlenecek çiftlere destek verme amacıyla 9 bin liraya çıkarılan çeyiz hesabına katılımcı sayısı 20 bin oldu. Konut hesabına da 7 bin kişi tarafından başvuru yapıldı. Konut ve çeyiz hesabına benzer yeni modeller de 2020 yılında uygulamaya geçirilecek. 

Harcama öncesi tasarrufun desteklenmesi için ilgili kurumlarla iş birliği yapılacak ve vergisel teşvikler uygulanacak potansiyel alanlar tespit edilecek. Bankalarla görüşme yapılarak fizibilite çalışması gerçekleştirilecek. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Bankalar Birliği tarafından yapılacak çalışma ile vergi teşviki uygulanabilecek alanlar ortaya konulacak. 

Üretken olmayan yatırımların cazibesi yeni uygulama ile azaltılacak ve tasarruflar verimli alanlardaki yatırımlara yönlendirilecek. Yeni dönemde dayanıklı tüketim, tatil harcamaları için açılan banka hesaplarına da destek verilecek. 

"110 milyon liralık birikmiş tasarruf bulunuyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumunda, konut hesabı dâhilinde 3 yıllık tasarruf süresini yakın zamanda dolduran katılımcıların devlet katkısı başvurularının başladığını kaydederek, sene sonuna kadar ödemelerin başlayacağını ifade etmişti. 

Bakan Albayrak, "Bu kapsamda hâlihazırda sistemde yaklaşık 7 bin katılımcımız ve 110 milyon liralık birikmiş tasarruf bulunuyor." açıklamasında bulunmuştu.

Konut hesabı nasıl bir sistem?

Bankalar tarafından açılan tasarruf hesapları arasında bulunan konut hesabı, ilk defa ev sahibi olmak isteyen kişilerin 3 yıl boyunca düzenli olarak para birikimi yapmaları halinde devlet teşviki aldıkları bir sistem. Bu hesaptan faydalanmak isteyenlerin konutu aldıktan sonra 6 ay içinde bankaya başvuruda bulunması gerekiyor.

Devlet katkısından faydalanabilmek için satın alınan ev dışında 2015 yılının Nisan ayından tarihinden itibaren devlet katkısına konu olacak başka konut almamış olmak şart. Düzensiz ödeme halinde devlet katkısı kazanma hakkı sona eriyor. Bir kişi yalnızca bir adet konut hesabı açtırabiliyor.

Konut hesabının yanında evleneceklere de devlet katkısı veriliyor. Çeyiz Hesabı'nda da yine en az 3 sene birikim yaparak 27 yaşınızı doldurmadan önce evlenmeniz halinde toplam birikiminizin maksimum yüzde 25'i devlet katkısı alınıyor.

Yorumlar (0)