Evini bu şartlar altında kiralayanlar yandı!

TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta yasalaşması beklenen torba yasada, kaçak durumdaki yabancı şahısların "barınmasına, konaklamasına olanak sağlayanlar" ile bunlara "evini kirayanlara" para cezası uygulaması öngören bir madde bulunuyor. 

EKONOMİ 01.12.2019, 14:11
Evini bu şartlar altında kiralayanlar yandı!

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta AK Parti'nin 98 maddelik torba teklifinin yasalaşması durumunda kaçak durumdaki yabancı şahısların, "barınmasına, konaklamasına imkan sağlayanlar" ile bunlara "mülkiyetindeki gayrımenkulü kirayanlara" para cezası kesilecek.

Kaçak durumdaki yabancıların ülkeye giriş yapmasına, ülkeden çıkarılmasına, araç veya binek hayvanı vasıtasıyla veya yaya olarak seyahat etmesine olanak sağlayanlara, her bir yabancı başına bin lira idari para cezası verilmesini öngören maddeye "barınmasına ve konaklamasına imkan sağlayan" kişiler ile "mülkiyetindeki gayrımenkulü kiralayanlar" dâhil ediliyor. 

Hangi maddelere itiraz edildi?

Söz konusu madde, AK Partili hukukçu vekiller arasında fikir ayrılıklarına neden oldu. AK Parti grubunda teklif üzerine yapılan çalışmalar esnasında bazı hukukçu vekillerin, "Emlakçı evi kaçak bir yabancıya verdiyse ev sahibi ceza alacak. Bu doğru bir uygulama değil." dedikleri öğrenildi.

Öte yandan, çalışmalar esnasında sınır dışı kararına karşı itiraz süresini 15 günden 7 günü düşüren madde ile sınır dışı seyahat masraflarını karşılamaya yetecek parası olmayan yabancıların mevcut parasının Hazine’ye irat kaydedilmesine ilişkin maddeye de hukukçu vekiller tarafından itiraz edildi. Düzenlemelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçirilmesi durumunda, insan hakları örgütlerinin tepkisine yol açacağı ve Avrupa Birliği (AB) kriterleri açısından sıkıntı oluşturabileceği ifade edildi. 

İtirazların ardından üç maddeye ilişkin yeni bir değerlendirme çalışması yapan AK Parti’nin, söz konusu maddeleri teklif metninden çıkarabileceği ya da yumuşatabileceği kaydediliyor. 
 

Yorumlar (0)