EPDK duyurdu: İşte yeni elektrik tarifesi

EPDK, elektrik faturalarında yapılan yüzde 10 oranındaki KDV indirimiyle ev abonelerinin günde 8 kilovatsaate kadar tüketimi için nihai fiyat bugün (1 Mart) itibarıyla kilovatsaat başına 1,26 TL, bu limitin üstünde kalan tüketim için 1,89 TL olacak.

EKONOMİ 01.03.2022, 00:36
EPDK duyurdu: İşte yeni elektrik tarifesi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, düşük kademe tüketim limitinin yükseltilmesiyle birlikte 32 milyon ev abonesinin yüzde 81'i bahse konu dilimde yer alacak.

Elektrik faturalarında yapılan yüzde 10 oranındaki KDV indirimiyle ev abonelerinin günde 8 kilovatsaate kadar tüketimi için nihai fiyat bugün (1 Mart) itibarıyla kilovatsaat başına 1,26 TL, bu limitin üstünde kalan tüketim için 1,89 TL olacak.

Bahse konu oranlar ve fiyatlar, 1 Mart itibarıyla uygulamaya konulacak.

Düşük kademe içerisindeki tüketim miktarının yükseltilmesiyle birlikte ev abonelerinin nihai faturasına yansıyacak olan indirim oranı yüzde 14'e kadar ulaşacak.

Örnek hesaplama

EPDK'nin yaptığı örnek hesaplama doğrultusunda, bir aylık fatura döneminde 240 kilovatsaat elektrik tüketimi olan bir ev abonesinin geçtiğimiz ay (şubat) ödediği 350 TL elektrik faturası yerine bu ay 302 TL ödeyecek.

Gerçekleştirilen diğer bir düzenlemeyle birlikte ticarethane statüsünü kapsayan abonelikler için de kademeli tüketim uygulamasına geçiş yapılacak. Bu ay itibarıyla ilgili abonelerin günde 30 kilovatsaate kadar elektrik tüketimleri için yüzde 25 oranında indirime gidildi. Bahse konu kademedeki ticarethane aboneliklerinin günde 30 kilovatsaatlik tüketimleri için her bir kilovatsaat başına nihai fiyat 2,05 TL olacak. Söz konusu düzenleme 6.315.000 ticarethane abonesini kapsayacak.

Öte yandan, 1 Mart tarihi itibarıyla geçerli olacak şekilde iktisadi işletmeleri hariç tutulmak üzere vakıf ve dernek merkezleriyle bunlara bağlı şubeler, cemevleri ve köylerdeki su tesisleri dağıtım tesisleri de ev abone grubu çerçevesinde değerlendirilecek. 

Yorumlar (0)