En çok hasılat yapan mobil oyunlar belli oldu: Türkiye şaşırttı

Uluslararası bir araştırma şirketi, mobil oyunlar için harcanan paraları ve en çok indirilen mobil oyunları açıkladı. Oyunlara yapılan harcama konusunda ise Türkiye, bu defa şaşırttı.

EKONOMİ 19.04.2022, 17:46 20.04.2022, 09:24
En çok hasılat yapan mobil oyunlar belli oldu: Türkiye şaşırttı

Akıllı telefon ve tabletlerin vazgeçilmezleri olan oyunlar, pandemi döneminde en çok vakit geçirilen alanlardan oldu. Karantina döneminde başlayan mobil oyunlara rağbet, pandemi sonrasında da devam etti. “Mobil oyunculuk” kavramının değişmesiyle birlikte hem oyunlarda harcanan süreler hem indirilen oyunlar hem de oyunlar için ödenen paralar arttı. Yer ve mekan fark etmeden üst düzey oyun deneyimi sunan konsol, akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve kulaklık gibi cihaz ve ekipmanların daha da geliştirilerek üretilmesiyle birlikte bu alan adeta bir sektör haline geldi. 

Mobil oyun sektörü araştırmaları ağızları açık bıraktı

Dünya çapında mobil oyun sektörünün gelişimini araştıran kuruluşlardan biri, Mart 2022 döneminde en çok para harcanan mobil oyunlar hakkında verileri yayınladı. Bu verilere göre geçtiğimiz ayın şampiyonu, Honor of Kings oldu. Oyun için dünya genelinde toplam 272,4 milyon dolar harcama yapıldı. Bu oyun için en çok para harcayan ülke, yüzde 96,6’lık oran ile Çin oldu. İkinci sırada yüzde 1,3’lük oran ile Tayvan bulunurken üçüncü sırada da yüzde 1’lik oranla Tayland geldi. 



PUBG, en çok hasılat yapan ikinci oyun oldu

Mart 2022 döneminde en çok hasılat yapan ikinci oyun PUBG: Mobile oldu. Oyun için dünya genelinde 199,8 milyon dolar harcandı. Bu oyuna da en çok parayı harcayan ülke, yüzde 56,4’lük oran ile Çin oldu. İkinci sırada yüzde 9,5’lik oran ile ABD geldi. Türkiye, şaşırtıcı şekilde, PUBG: Mobile oyununa en çok para harcayan ülkeler sıralamasında yer almadı.

Google Play Store ve App Store 7 milyar dolar kazandı

Mart 2022 döneminde Google Play Store ve App Store toplam 7 milyar dolar kazanç sağladı. Oldukça yüksek olan bu miktarın, Mart 2021 dönemine yüzde 6,3 oranında düşüş yaşadığı görüldü. Mart 2022 döneminde mobil oyunlara en çok para harcayan ülke ise 1,9 milyar dolar ile ABD oldu. ABD, toplam harcamalar arasında yüzde 27,4’lük kesimi oluşturdu. Çin’in listede ikinci sıraya düşmesi ise hem şaşırttı hem de şaşırtmadı. Çünkü yüzde 19,2’lik harcama yapısıyla ikinci sırada bulunan Çin’de Google Play Store’un kullanılması yasak. Listede üçüncü sıradan giriş yapan Japonya ise toplam harcamaların yüzde 19’unu yapan ülke oldu.

Yorumlar (0)