Elektrik faturalarından TRT payının kaldırılması Resmi Gazete'de

Meclis Genel Kurulunda da milletvekilleri tarafından kabul edilen, elektrik enerjisi faturaları üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına yönelik düzenlemeyi içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.

EKONOMİ 25.12.2021, 10:18 25.12.2021, 10:21
Elektrik faturalarından TRT payının kaldırılması Resmi Gazete'de

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

TRT payı kaldırıldı

Yayımlanan kanuna göre; elektrik enerjisi faturalarından alınan TRT payı artık resmen kaldırıldı.

Öte yandan, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndaki değişiklikle birlikte sadece bilgisayar programlarına yönelik olarak sağlanan ve koruyucu olarak adlandırılan programları etkisiz hale getirmeye ilişkin hazırlık hareketlerini birtakım yaptırımlara bağlayan değişiklik; bütün eser, fonogram, icra, yayın ve, yapımları kapsayacak biçimde genişletiliyor.

Telif hakkı sahipleri tarafından izinsiz kullanımları önlemek için öngörülen teknolojik tedbirleri etkisiz kılmaya ilişkin araç ve ürünlerin tanıtımı ya da ticaretini yapanlar, 6 ay - 2 yıl arası bir hapis cezası alabilecek.

Kaçak yayın problemi ile ilgili düzenleme

Futbol karşılaşmalarına yönelik yayınların, hukuka aykırı bir şekilde internet ortamında kullanıma sunulduğunun belirlenmesi durumunda, ihlalin yapıldığı bölüm, kısım ve yayın ile ilişkili olarak erişimin önlenmesine, TFF  Yönetim Kurulu karar verebilecek.

En az 10 yıl boyunca mesleklerinde usta olarak çalışanlar, doğrudan iş pedagojisi kursu sınavına katılabilme hakkı elde edecek.

Doğalgaz arz güvenliği tedbirleri ve bunların izlenmesinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sorumlu olacak.

Elektrik tasarrufuna teşvik

Elektrik tasarrufu teşviki amacıyla; normal tüketime uygun bir kademe tespit edilecek ve oluşan tüketim fazlasından kaynaklanan ek maliyetler, bu kademenin üzerinde tüketim yapanlara yansıtılacak.

Herhangi bir SGK’dan, yaşlılık ya da emeklilik aylığı alanlardan, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Maarif Vakfı, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı ve Türkiye Kızılay Derneği’nde görev alanların söz konusu bu aylıkları kesilmeyecek.

Hizmet ve tarım sektörleri, enerji verimliliği uygulama proje yardımlarından faydalanabilecek.

Elektrikli otomobil şarj hizmetinin sağlanması konusunda asıl sorumluluk, şarj ağı işletmeci lisansına sahip olan kişilerin olacak.

Yorumlar (0)