Dünya Bankası, Türk ekonomisini değerlendirdi 

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisini değerlendirdiği bir rapor yayınladı. Rapora göre 2020 senesinde ekonomisini toparlayan Türkiye’deki makro dalgalanmalar bu yılki canlanmayı etkileyecek. 

EKONOMİ 27.04.2021, 17:59 28.04.2021, 14:19
Dünya Bankası, Türk ekonomisini değerlendirdi 

Dünya Bankası, Türkiye hakkında ekonomik değerlendirmelerini yaptığı “Türkiye Ekonomik İzleme Raporu’nu” yayınladı. Raporda, Covid-19 salgınının ülkede daha fazla artmaması durumunda ilerlemenin yaşanacağı belirtiliyor.

“Türkiye, 2020’nin ikinci yarısında ekonomisini toparladı”

TEM’e (Türkiye Ekonomik İzleme Raporu) göre 2020’de salgına karşı alınan tedbirler, uygulanan politikalar ve bunların ekonomiye etkileri bakımından Türkiye, 2020’nin ikinci yarısında ekonomisini toparladı. 

Vatandaşı desteklemeye yönelik uygulanan krediler ve Covid-19 salgını sırasında uygulanan diğer kredi destek paketleri dikkate alındığında Türkiye’nin ekonomisinin, büyüklük bakımından, gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının, G20 ekonomilerinin ortalamasından yüksek olduğu görüldü.

2020’de büyüyen sayılı ülkeler arasında Türkiye de var

2020’de Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin haziran ve temmuz aylarında gevşetilmesi ile Türkiye, “2020’de büyüyen sayılı ülkeler arasında” yer aldı. Haziran ve temmuz aylarına göre ölçülen bu durum için raporda, “İşletmelerin haziran aylarında açılması ile Türkiye, ekonomik yükselişe geçti. Bu da Türkiye’nin, 2020’de büyüyen G20 ülkeleri arasına girmesini sağladı.” ifadesi yer aldı.



Büyüme, beraberinde stresi getirdi

Raporda her ne kadar Türkiye ekonomisinin büyüdüğünden ve Türkiye’nin sayılı ülkeler arasında yer aldığından bahsedilse de “ancak” kelimesi ile dikkat çeken cümleler de bulunuyor. 

Ülkedeki büyüme, rezerv düşüşü, Türk lirasının zayıflaması, enflasyonun yükselmesi, cari açığın artması gibi durumlar nedeniyle “stresi” de beraberinde getirdi.

2020’nin sonunda toparlanma gerçekleşti

2020 sonunda da bir toparlanmanın gerçekleştiği görüldü. Fakat bu toparlanmadan düşük vasıflı işçiler, gençler ve kadınlar faydalanamadı. Bu gruplar, ekonomik anlamda geride kaldı. Bu durum da enflasyonun yükselmesi ile birlikte yoksul gruba daha fazla zarar verdi.

Rapora göre, 2019 senesinde yüzde 10,2 olan “yoksulluk oranı", 2020 senesinde yüzde 12,2’ye yükseldi. Şu an gelinen durumda ise Türkiye, yoksulluk seviyesini pandemi öncesine indirmek “zorunda”.

Salgının yeniden yükselişe geçmesi, büyümeyi etkileyecek

Covid-19 salgınının yeniden yükselişe geçmesinin ülkedeki toparlanmayı ve büyüme beklentilerini etkileyeceği de raporda bildirilen bir diğer ayrıntıydı.

Türkiye, avantajlı konumda

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Auguste Kouame, Türkiye’nin avantajlı bir konumda olduğunu ve ülkenin, krizi fırsata çevirdiğini belirtiyor.

Yorumlar (0)