Doların yükselişi sürüyor: Artık avrodan daha değerli

Amerika Birleşik Devletleri’nde tarihi seviyelere yükselen enflasyon oranları ve bunun sonucunda faiz artırımının gündeme gelmesi sonrası dolar daha da değer kazanarak avroyu geride bıraktı. 

EKONOMİ 15.07.2022, 10:54 16.07.2022, 10:06
Doların yükselişi sürüyor: Artık avrodan daha değerli

Tüm dünyada olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri de tarihi seviyelere tırmanan enflasyon oranlarını indirebilmek için çözümler arıyor. Amerikan Merkez Bankası (FED) bu konuda faiz artırımına yeşil ışık yakarak, ilk önceliğin enflasyonla mücadele olduğunu vurguladı. Yapılan bu açıklama sonrası dolar bir kez daha güçlenmeye başladı. 

Son 20 senenin en düşük seviyesi

ABD Merkez Bankası’nın açıklamasından kısa süre sonra dolar/avro paritesinde tarihi bir gelişme yaşandı. Hızla güçlenen dolar sebebiyle dolar/avro paritesi 1 puanın altına düştü. Parite, gün içinde 0,9971 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. Öte yandan dolar/avro paritesi, yaşanan bu gelişme ile son 20 senenin en düşük seviyesine gerilemiş oldu. 

‘Güvenli liman’ algısı oluştu

FED’in faiz artırımı kararı alması ve bundan sonra da bu politikanın devamına yönelik yeşil ışık yakması, dünya genelinde doların ‘güvenli liman’ olarak değerlendirilmesine sebep oldu. Bu gelişme, doların majör olarak adlandırılan para birimlerine karşı güçlenmesine zemin hazırladı. 

Yorumlar (0)