Macron’dan Fransa halkına çağrı: Enerji kıtlığı senaryosuna hazır olmalıyız

Ülkesinin Rus gazının tamamen kesilmesi ihtimaline hazırlıklı olmasını isteyen Macron, meydana gelebilecek bütün senaryoların düşünülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

DÜNYA 15.07.2022, 11:06 16.07.2022, 10:09
Macron’dan Fransa halkına çağrı: Enerji kıtlığı senaryosuna hazır olmalıyız

Devlet kurumlarına, evlere ve işletmelere çağrıda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Enerjiden daha fazla tasarruf etmeliyiz” dedi. Macron'un bu talebi, Rusya'nın gaz ihracatını durdurma olasılığının konuşulduğu ve Ukrayna'da yaşanan savaşın daha da süreceğine yönelik kaygıların yükseldiği bir zamanda geldi.

“Rusya ihracatı kesmeye başladı”

Fransız bayramı olan Bastille Günü’nde açıklamalarda bulunan Macron, "Şimdiden Rusya gaz ihracatını kesmeye başladı. Enerjiyi çıkardığı savaşta bir silah olarak göreceğinin mesajını da bizlere veriyor. Bu sebeple Rus gazı yokmuş gibi bir senaryo çıkarmamız gerekiyor. Rus gazı olmadan nasıl idare edebiliriz onu görmeliyiz. Bu yüzden ülkece seferberliğe ihtiyacımız bulunuyor” şeklinde ifade etti.

“Petrol ve elektrik kıtlığı senaryosunu değerlendirmeliyiz”

Ülkesinin ilk kez 1970’li senelerde petrol ve elektrik kıtlığı yaşadığını söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı, Rusya'nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği saldırıları sonrasında aynı senaryo ile karşı karşıya kalındığına vurgu yaptı.

Fransa'da bakanlar konu ile ilgili geçtiğimiz dönemlerde, “Fransa nükleer enerjide konusunda güçlüdür. Diğer Avrupa ülkelerine göre Rusya'dan gaz alımına daha az bağımlıyız” şeklinde ifadelerde bulunmuştu.

“Yalnızca tasarrufla olmaz, stok yapılmalı”

Tedbirler almaya başlayan bir diğer ülke ise Almanya. Alınan önlemler içerisinde yüzme havuzlarındaki ısıtmayı kapatma ve sokak ışıklarını karartmaya kadar farklı hamleler gerçekleştiren hükümet, enerjiden tasarruf ediyor.

Öte yandan, Emmanuel Macron, “Avrupa ülkeleri olarak yalnızca enerji tasarrufu yapılmamalıdır. Kış mevsimi için stok yapılmalı ve gaz tedarikini çeşitlendirilmeli” dedi.

“Ukrayna hükümeti desteklenmeli”

Macron bunun yanı sıra, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın da uzun süre devam edeceğini düşünüyor. Bu sebeple Batılı ülkelerin, Ukrayna güçlerini ve Devlet Başkanı Vladimir Zelensky idaresini desteklemeyi sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Macron, "Yaşanan savaş sebebiyle bu sonbahar ve yaz çok zor geçecek" diye sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)