Dolar ve altın yatırımcıları dikkat! Gözler Fed’ in faiz kararında

EKONOMİ 04.05.2022, 11:38
Dolar ve altın yatırımcıları dikkat! Gözler Fed’ in faiz kararında

Amerikan Merkez Bankası'nın gün içerisinde faiz açıklama yapmasını global çaptaki piyasalar merakla beklemeye geçti. Yapılan faiz görüşmelerinin öncesinde dolar endeksi son 20 senenin en üst kısmını gördü, bu sebeple altın fiyatları sert bir gerileme yaşadı.

Dünya genelinde piyasalarda yaşanacak işlemlerin devamının sağlanması adına Amerikan Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı bekleniyor. Takribî 2 senelik salgın sürecinde gerçekleştirilen gevşek para stratejisi dünyada enflasyonun yükselmesine sebep oldu.

3 sene sonra ilk kez faiz yükseltilmişti

Sadece yaşanan pandemi değil bunun dışında Rusya’nın Ukrayna işgaline dair tehlikelerde eklendi. Bu sebeple tüm dünya gündeminin en tepe sırasında Fed tarafından faiz kararının duyurulması bulunuyor.

Amerikan Merkez Bankası en son mart ayında yaptığı strateji faizini 25 baz gibi bir oranda arttırarak, 3 sene sonra ilk defa faiz yükselişi yapmıştı. Söylenenlere göre bu defa da kez en düşük 50 baz oranda bir yükseliş yapılması adına görüşme sağlanıyor.

75 veya 100 bazlık yükseliş sürpriz olmayacak

Uzmanların bilgilendirmelerine göre, 75 veya 100 bazlık bir oranda yükseliş çok fazla bir sürpriz etkisi yaratmayacak. Fed Başkanı Jerome Powell tarafından geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen açıklamasında, "Yüzde 2'lik enflasyona geri dönmek adına tüm araçlarımızı kullanma konusunda kararımız kesin" şeklinde ifade etmişti.

Fed tarafından gerçekleştirilen sıkı para siyaseti işlemi, dolaşımda olan paraların faize veya dolara aktarılmasına zemin hazırlarken, özellikle gelişme aşaması devam eden ülkeleri kötü yönden etkisi altına alıyor.

Altında düşüş yaşanıyor

Amerikan Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararı öncesinde dolar global çapta yükseliş göstererek fazlaca bir değer kazandı. Doların endeksleme durumu 104 puan düzeylerine gelerek takribî 20 senenin zirvesine yükseldi. Ons altın ise çok sert bir düşüş göstererek, gerileme gösterdi. Ons altın 1850 dolar kadar bir miktara düşerek son 2 buçuk ay içerisinde en düşük işlem yapılmasını yaşadı.

Türkiye'de Ramazan Bayram’ı tatili sebebiyle piyasalar şu an için kapalı durumda devam ediyor. Uluslararası pazarda yapılan para akışlarında dolar Türk Lirası karşısında 14,80 TL civarında işlem alırken, gram altın ise 880 lira seviyesine kadar düştü.

Yorumlar (0)