Dikkat! Maske cezalarına af yok

Kamu borçlarına yönelik yapılandırmaya maske cezalarının dâhil olmadığı bildirildi. 

EKONOMİ 29.10.2020, 13:57
Dikkat! Maske cezalarına af yok

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında 81 ilde maske takma zorunluluğu getirildi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele dâhilinde güvenlik güçleri tarafından kesilen para cezaları, "kamu borçlarına yönelik yapılandırmanın" dışında bırakıldı. 

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında alınan tedbirlere riayet etmeyenlere yönelik cezaların söz konusu yapılandırmaya dâhil olup olmayacağı tartışılmıştı. Alınan son karar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadeleye gösterilen hassasiyeti ortaya koydu. 

Kamu borçlarına yönelik yapılandırmanın kapsamı oldukça geniş. Fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemlerine uymayan ve maske takmayan vatandaşların borçlarının kapsam dışında tutulması, yetkililerin bu konuyu ciddiye aldığını göstermiş oldu. 

Kamu borçlarına yönelik yapılandırma neleri kapsıyor?

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu),

Vergi,

Genel sağlık sigortası,

Öğrenim ve katkı kredisi,

Köprü-otoyol geçiş ihlâli,

Trafik cezaları,

Meslek odaları aidatları...

Belirtilen borçlar gibi pek çok kamu borcu, cezalar ve gecikme zamları, yapılandırma kapsamına alındı. 

1 Kasım'da başlıyor

Vatandaşların borç yapılandırması için yapacakları başvuruların, 1 Kasım günü başlayacağı duyuruldu. İki ay boyunca devam edeceği öğrenilen başvuruların, 31 Aralık günü sona ereceği ifade edildi.

Başvuruların ilgili idarelere gidilerek gerçekleştirileceği ve yapılandırma bedelinin en fazla 18 aylık taksitler halinde ödenebileceği belirtildi. Vatandaşların iki ayda bir gerçekleştireceği ödemelerin, 18 aylık taksit uygulamasının seçilmesi durumunda toplam 36 ay boyunca devam edeceği kaydedildi.

Borcun ilk taksitte peşin olarak ödenmesi halinde gecikme zammının yüzde 90'ının silineceği aktarıldı. Borç yapılandırmasının ana parasının silinmeyeceği, gecikme faizinin düşük oranlarla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) baz alınarak yeniden hesaplanacağı ifade edildi.

Yorumlar (0)