Dijital Türk lirası için geri sayım

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) ile ülkemizin en önde gelen teknoloji kuruluşlarının sürdürdüğü Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi'nde pilot şehir uygulaması yapılacak.

EKONOMİ 02.05.2022, 18:20
Dijital Türk lirası için geri sayım

TCMB'nin TÜBİTAK BİLGEM, ASELSAN ve HAVELSAN ortaklığıyla Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi tüm hızlıyla devam ediyor.

Dijital para sistemlerinin kullanım alanlarının gittikçe artması ve yaygınlaşmasından sonra çağı yakalamak için harekete geçen TCMB, dijital TL üretmek için yerli teknoloji şirketleriyle bir araya geldi.

Yaklaşık olarak bir sene evvel imza atılan protokolün akabinde çalışmalarına hız verilen projede HAVELSAN, Dijital TL Ağı için altyapının oluşturulması, bahse konu ağ için Dağıtık Defter Platformu'nun kurulması, platform ile çalışacak uç-arka ve akıllı sözleşme uygulamalarının hazırlanması sorumluluklarını aldı.

Bahse konu altyapının hazırlanması ve entegrasyonunun gerçekleştirilmesi, mobil cüzdan uygulamasının hazırlanması görevlerini harfiyen yerine getiren HAVELSAN, ayrıca dijital TL'nin itfa, çevrim içi (online) aktarım/ödeme, dağıtım ve ihraç senaryolarının testi, pilot uygulama sürecinin planlaması, kullanıcı memnuniyeti ve sistem performansı ölçümlerinin raporlanması gibi hususlarda hem geliştirici hem de destekçi olarak görev yapıyor.

HAVELSAN, veri analitiği ve siber güvenlik hususlarında da projenin sorumluluğunu üstleniyor.

Güvenlik testleri de gerçekleştirilecek

Proje çerçevesinde, iş takip, simülasyon, test ve geliştirme araçlarının proje paydaşlarının hizmete sunulacağı platform HAVELSAN sunucularında bulunacak.

Sızma, sızıntı algılama, güvenlik analizi, zafiyet denetimi, olay analiz ve izleme, saldırı tespiti çalışmaları yine HAVELSAN çatısı altında gerçekleştirilecek.

1'inci faz pilot uygulama faaliyetleri çerçevesinde TCMB nezdinde prototip 'Dijital TL Ağı' tesis edilerek teknoloji paydaşlarıyla kapalı devre ve dar kapsamlı uygulama testleri yapılacak.

Dar kapsamlı Dijital TL Ağı'nın kurulmasının akabinde katılımcı paydaş kurumlar, personellerinin dijital para işlemlerinin yapılmasını ve sistem performansıyla kullanıcı deneyimlerinin ölçülmesini hedefliyor.

Dijital TL kullanımının ilk etapta projeye ortaklık yapan kurumların personelleriyle pilot uygulama olarak kullanılması ve personellere kendilerine tanımlanacak olan dijital cüzdan vasıtasıyla alışveriş yapabilme olanağı sağlanması amaçlanıyor.

Yorumlar (0)