Dezenflasyon nedir, etkileri nelerdir?

Dezenflasyon, enflasyonun periyodik aralıklarla düşmesi anlamına gelir. Ekonomi alanında gerçekleştirilen hamleler ve yerli üretime ağırlık verilmesi enflasyon oranlarının azalmasında etkili olur. Bunun haricinde pek çok faktör ekonominin istikrarlı hale gelmesine imkan tanır. Dezenflasyon nedir, etkileri nelerdir? Merak edenler için bütün detaylar haberimizde...

EKONOMİ 23.09.2022, 12:45 24.09.2022, 09:47
Dezenflasyon nedir, etkileri nelerdir?

Dezenflasyon, Türkiye'de de sık sık uygulanan iktisadi bir programdır. Temel hedef öncelikli olarak fiyat artış hızının yükselmesini önlemek ve enflasyonu sabitlemektir. Alınan tedbirler ve ekonomi paketleri ile beraber fiyat artış hızını düşürmek de mümkündür.

Dezenflasyon nedir? 

Enflasyon fiyat artış hızı anlamına gelir. Dezenflasyon ise alınan tedbirler ile birlikte fiyat artış hızının düşmesi manasına gelir. Orijinali ''Disinflation'' olan Dezenflasyon, yaygın bir ekonomi terimidir.

Dezenflasyonun etkileri nelerdir?

Dezenflasyonun etkileri pozitiftir. İlk başta krediler düşer. Gayrimenkul sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde hareketlilik yaşanır. Girişimcilerin sermayelerini yeni yatırımlar kapsamında harcaması mümkün hale gelir. Devlet tarafından yeni girişimler desteklenir. Ekonomide istikrar yakalanır ve finansman kredisi kullanımı oranında artış yaşanır.

Deflasyon ile Dezenflasyon arasındaki farklar nelerdir? 

Sıklıkla ekonomide kullanılan dezenflasyon ve deflasyon kavramları sıklıkla birbirlerine karıştırılan iki kavramdır. Dezeflasyon yüksek enflasyon oranlarının aşama aşama azaltılması anlamına gelir. Piyasadaki hizmet ve ürün fiyatlarının periyodik aralıklarla azalması da deflasyon olarak tanımlanır.

Bu kapsamda;

1- Denflasyonda nihai hedef enflasyon oranlarını belli bir düzeyin altına düşürmektir.

2- Deflasyon aşamasında alınan tedbirler işe yaradığı takdirde fiyatlar düşüşe geçmeye başlar. Piyasa fiyatı 40 TL olan bir ürünün ilk başta 30 TL, ardında 20 TL'ye düşmesi deflasyona örnektir. 

3- Deflasyon ile denflasyonun ekonomiye etkileri farklıdır. Fakat her iki programda da tüketicinin alım gücü artar.

Yorumlar (0)