Covid-19'un 2 yıllık maliyeti hesaplandı

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada Covid-19 pandemisinin küresel ekonomiye iki yıllık maliyetinin 8,5 trilyon dolar olacağının öngörüldüğünü belirtti.

EKONOMİ 14.05.2020, 15:02
Covid-19'un 2 yıllık maliyeti hesaplandı

BM (Birleşmiş Milletler), Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisinin küresel ekonomilere maliyetinin 2020 ve 2021'de 8,5 trilyon doları bulmasının beklendiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Departmanı tarafından "2020 Ortası İtibarıyla Dünya Ekonomik Durumu ve Olasılıklar" adlı çalışma yayımlandı.

Söz konusu çalışmaya göre, küresel ekonominin yeni tip koronavirüs (Covid-19) dolayısıyla yüzde 3,2 küçülmesi öngörülürken, bu oranını gelişmiş ülkelerde yüzde 5, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 0,7 seviyesinde olması bekleniyor.

Son 4 yılın kazanımları yok olacak

Tahmin edilen ekonomik daralmanın küresel ekonomiye maliyetinin 8,5 trilyon dolar olabileceği hesaplanırken, beklenen ölçüdeki olası daralmanın 2020 yılından önceki son 4 yılın (2016-2017-2018-2019) ekonomik kazanımlarını silebileceği değerlendiriliyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi eşi görülmemiş bir ekonomi ve sağlık krizine yol açarken, küresel bazda neredeyse bütün hükümetlerin salgınla mücadele için aldığı genişleyici mali önlemler, dünya gayrisafi yurt içi hasılasının (GYSH) yaklaşık yüzde 10'una yaklaştı.

Ekonomiyi kurtarmak, hayat kurtarmak ikilemi!

Koronavirüs pandemisi (küresel salgın) son haftalarda görece yavaşlasa da pandeminin nasıl bir süreç izleyeceğine dair belirsizlikler, kısıtlamaları kademeli olarak kaldırmak isteyen hükümetleri ekonomiyi kurtarmakla hayat kurtarmak arasında ikilemde bırakıyor.

Aşı konusunda yaşanacak olası gelişmeler ise Covid-19 (yeni tip koronavirüs) sürecini oldukça değiştirmesi öngörülürken, 2021 yılında ekonomilerin yavaş yavaş toparlanmaya başlayacağı değerlendiriliyor.

Bunlarla birlikte, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sonrası dönemde özellikle emtia ihracatçısı ülkeler başta olmak üzere, yüksek bütçe açıkları ve borçluluk oranları ile gerileyen küresel ticaret ve düşen turizm gelirlerinin olası etkileri ülkeleri bekleyen riskler olarak görülüyor.

Yorumlar (0)