Çinli müşterilerin satın alma gücü!

Çin'deki alışveriş çılgınlığı sürüyor. Zorlu ekonomik ve politik atmosfere rağmen, spor kıyafetleri ve malzemelerinin satışları artış gösteriyor. Vergi indirimleri ve sağlam emlak fiyatları bu duruma yardımcı olan faktörler arasında. Bu destek olmasa, perakendeciler sıkıntı yaşayabilirdi.

EKONOMİ 04.09.2019, 14:43 04.09.2019, 14:52
Çinli müşterilerin satın alma gücü!

Çinli müşteriler, sıkıntılı bir ekonominin gizli kahramanları haline geldi. Ne ABD ile olan ticaret savaşı, ne de yavaşlama konusunda daha geniş çapta tahrifatçılar onların satın almalarını ve satın alma güçlerini engellemedi. Resmi verilere göre, 2019 yılının ilk altı ayında kişi başına tüketim, bir önceki yıla göre nominal bazda yüzde 7,5 artarken, tüketim mallarının perakende satışları yüzde 8,4 arttı.

Bu durum, mağaza sahiplerinin temel çizgilerini yurtiçinde ve yurtdışında arttırdı. Örneğin, ünlü kuyumcu Tiffany & Co., ikinci çeyrek için Çin'de çift haneli büyüme bildirdi. Qingado merkezli buzdolapları ve çamaşır makineleri üreticisi olan Haier Smart Home, ilk yarı işletme gelirinin yüzde 9'dan fazla yükseldiğini, e-ticaret devi Alibaba'nın ise 30 Haziran'da sona eren çeyrekte yüzde 40'tan fazla artış kaydettiğini belirtti.

Bununla birlikte, rakamlar aldatıcı derecede fazla heyecan verici olabilir. Sonuçta, artan tüketim -ki ilk yarıda nominal olarak yüzde 8,8 oranında artan-  tek kullanımlık geliri artırma işlevidir. Hükümet tahminlerine göre, bu rakam kişisel vergi indirimleriyle bu seviyeye geldi. Bu kişisel vergi indirimleri is hükümetin bütçesine 308 milyar yuana (43 milyar dolar) mal oldu . Gavekal Dragonomics'ten Ernan Cui'ye göre, sadece bu vergi indiriminin harcanabilir gelir kazançlarına katkısı 1,6 puan. Cui, aynı zamanda, yükselen konut fiyatlarının ilk yarı tüketim rakamlarına 0,8 puan katkı sağladığını düşünüyor.

En nihayetinde, müşteriler, baskın güçlerin Çin'e zarar vermesinin etkisini hissetmek zorundalar. Ek destek olmadan, onlar daha az sağlam olabilir. Bu, büyümenin yüzde 60'ının ilk yarıda tüketimden etkilendiği bir ekonomi için bir endişe kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.
Bu durum, aynı zamanda büyük olasılıkla şirket kazançlarına da ağırlık verecektir. KFC sahibi Yum China, en son finansal sonuçlarını açıkladığında büyümenin yavaşlayabileceğini işaret etti. Bölgedeki satışları çoktan sürüklenen ve şimdi tarifeler umuduyla karşı karşıya olan Apple gibi ABD şirketleri için acı daha da yoğun olabilir. Çinli tüketiciler herhangi bir iyi alışveriş anlaşması gibi: tedarikler sürdüğü sürece mevcut.


Kaynak: Reuters

Yorumlar (0)