Canlı Borsa

EKONOMİ 28.08.2020, 13:19
Canlı Borsa

Borsa Nedir?

Borsa firmaların hisse senetlerinin bulunduğu, emtia ve çeşitli alım satım işlemlerinin gerçekleştiği bir ekonomik markettir. Borsa’da döviz piyasası, hisse senedi piyasası ve emtia piyasası yer almaktadır ve bu piyasalara girmek için resmiyette yatırımcı olarak kayıt olmanız gerekmektedir. Türkiye’de borsayı ve borsaya dair tüm işlemleri yöneten ve sürdüren kurum İstanbul Borsa A.Ş’dir ve onu denetleyen kurum ise Sermaye Piyasası Kurumu’dur. Banka ve çeşitli aracı firmalar ile borsaya giriş yapıp yatırım yapabilirsiniz. Borsa hem para kazanılan hem de para kaybedilen ve çokça bilgi ve beceri gerektiren bir markettir. Her borsa çeşidinin kendine ait özel kuralları bulunur ve bu kuralların uyulmasına dair denetçiler de bulunur.

Canlı Borsa Nedir?

Tüm ülkelerde ki para değişimini takip edebileceğiniz ve aynı zamanda yatırım işlemlerini gözlemleyebildiğiniz bir borsa ekranıdır. Borsada alıcılar ve ürününü satmak isteyen yatırımcılar yani satıcılar vardır. Alım satım işlemleri devlet denetimi altında gerçekleşir ve son derece güvenilirdir. Elbette güvenlik irtibatta olduğunuz aracı firmaya göre değişecektir. Her firma ve aracı kurum güvenilir olmayabilir dolayısıyla dikkat etmekte fayda vardır.

Borsayı canlı olarak takip etmek bir yatırımcı için mühimdir ve hafta içi 9:15 ila 17:40 saatleri arasında işlem görülmektedir. Borsanın amacı kıymetlerin, anlaşmaların, madenlerin, sermaye piyasası araçları ve bunun gibi materyallerin güvenli ve rekabetçi bir şekilde satılmasına ön ayak olmaktır.

Canlı borsada BIST 100 yani işlem hacmi en yüksek ve piyasa değeri bakımında en üst seviyede olan hisse senetlerini bulabilirsiniz. Değişim, adet ve hacim miktarlarını canlı borsada aynı anda görebilirsiniz. Menkulün adı, fiyat miktarı ve yüzdelik dilimini yine canlı borsa ekranından seyredebilirsiniz. Zaman borsa için önemlidir ve hatta saniyeler bazen alım satımlarda büyük rol oynamaktadır. Canlı borsa da zamanı iyi takip etmeli ve emir ona göre verilmelidir. Canlı borsada döviz işlemlerini de takip etmek mümkündür. Şu günlerde Euro ve Dolar endeksleri ile ek olarak altın yüzdesi sürekli değişmektedir. Son dakika gelişmeleri ile açılış ve kapanış değerlerini canlı borsa ekranında görebilmeniz mümkündür.

Yorumlar (0)