Borcu olanlar dikkat: Bugün son gün

Gelir İdaresi Başkanlığı'dan alınan bilgiye göre, Varlık Barışı uygulamasından yararlanma dönemi ile kira dahil yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi bugün sona erecek.

EKONOMİ 31.05.2023, 10:27 01.06.2023, 09:18 Şeyda Gül
Borcu olanlar dikkat: Bugün son gün

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından edinilen bilgiye göre, gerçek kişiler tarafından 2022 yılında elde edilen zirai kazanç, ticari kazanç, serbest meslek kazancı, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), ücret geliri ile diğer kazanç ve iratlar için yıllık gelir vergisi beyannameleri için bugün son gün olarak belirlendi. 

Deprem felaketini nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mükellefler tarafından verilmesi gereken beyannameler, 15 Ağustos'a kadar sunulabilecek. Ayrıca bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergiler 31 Ağustos'a kadar ödenebilecek. Mücbir sebep hali kapsamında olan mükellefler, bu tarihlerden önce vergi beyannamelerini vererek ödemede bulunabilecek.
beyannameler elektronik ortamda gönderilecek 

Zirai, ticari, ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda gönderecek.

Vergiler nereye ödenecek?

Yıllık gelir vergisi beyannameleri,  2022 yılında elde edilen gelirlere ilişkin verilecek. Yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, bu yılın mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek. 31 Mart tarihinde birinci taksit damga vergisi ile birlikte ödenirken, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Mükelleflerin ödeme yapabileceği yerler şu şekilde;

  • İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması
  • Tüm vergi daireleri
  • PTT iş yerleri
  • Anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabı
  • Alternatif ödeme kanalları (internet bankacılığı, mobil bankacılık ve telefon bankacılığı)
  • Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile anlaşmalı bankaların şubeleri

Emlak ve çevre temizlik vergisinde son gün

2023 yılı için ilk taksit ödemesi 1 Mart tarihinde başlayan emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksit son ödeme günü 31 Mayıs olarak duyuruldu. Buna göre emlak ve çevre temizlik vergisi olanların gün içinde ödeme yapması gerekiyor. 

Belediyeye ödenmesi gerekiyor

Emlak vergisi, taşınmazın bulunduğu belediye tarafından yıllık olarak tahakkuk ettiriliyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi su faturalarıyla birlikte ödeniyor. İş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisinin ise her yıl emlak vergisinin taksit sürelerinde belediyeye ödenmesi gerekiyor.

İkinci dönem 1 Kasım'da başlayacak

Emlak ve çevre temizlik vergisinin ikinci taksitleri ise 1-30 Kasım döneminde ödenecek. 

Mükelleflerin tahakkuk eden vergileri taksit süreleri içinde ödemeleri, gecikme zamlarıyla karşılaşmamaları açısından önem taşıyor.
 

Yorumlar (0)