Ekonomide büyümenin ilk çeyrek karnesi belli oldu

TÜİK, ilk çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. 6 Şubat depremlerinin etkisinin de hissedileceği ilk çeyrekte Türkiye yüzde 4 büyüme sağladı.

EKONOMİ 31.05.2023, 10:38
Ekonomide büyümenin ilk çeyrek karnesi belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak-mart dönemlerini içerisine alan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini paylaştı. Buna göre, yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüme gösterdi.

Hizmet faaliyetlerinde artış

GSYH'yi meydana getiren veriler göz önüne alındığında, 2023 senesinin birinci çeyreklik kısmında geçtiğimiz yıla kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak sırasıyla, yüzde 12,4 hizmetler, yüzde 12,0 mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri, yüzde 11,2 finans ve sigorta faaliyetleri, yüzde 8,1 bilgi ve iletişim faaliyetleri, yüzde 7,8 diğer hizmet faaliyetleri, yüzde 5,1 inşaat, yüzde 3,6 kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri ile yüzde 1,4 gayrimenkul faaliyetleri artış gösterdi. Yüzde 3,8 tarım sektöründe, yüzde 0,7 sanayi sektöründe düşüş meydana geldi.

Takvim ve mevsim etkilerinden sadeleştirilmiş GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, geçtiğimiz çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 yükseldi. Takvim etkisinden sadeleştirilmiş GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2023 senesi birinci çeyreğinde geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine kıyasla yüzde 3,8 artış gösterdi.

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları

Üretim şekliyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla beklentisi, 2023 senesinin birinci çeyreklik kısmında cari fiyatlarla geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine kıyasla yüzde 84,4 yükselerek 4 trilyon 631 milyar 792 milyon liraya ulaştı. GSYH'nin birinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları temelinde 245 milyar 464 milyon şeklinde meydana geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 16,2 artış gösterdiği açıklandı. Bu artış, hanehalklarının tüketim alışkanlıklarında önemli bir yükselişin yaşandığına işaret ediyor.

Mal ve hizmet ithalatında artış

2023 yılının ilk çeyreğinde mal ve hizmet ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 14,4 artış gösterdiği açıklandı. Diğer yandan ihracat rakamları ise yüzde 0,3 oranında bir azalış yaşadı.

İşgücü ödemeleri ise aynı dönemde dikkat çeken bir artış gösterdi. Bir önceki yılın birinci çeyreğine göre yüzde 126,1 artışla işgücü ödemeleri rekor bir seviyeye ulaştı. Bu artış, işgücüne yapılan ödemelerin yükseldiğini ve çalışanların gelir düzeyinde önemli bir iyileşme olduğunu gösteriyor.

Ekonomistler 3,74 bekliyordu

Ekonomistler, senenin ilk çeyreklik kısmında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,74 büyüme göstereceği tahmin etmişti.

Türkiye ekonomisi, 2022 senesinin ilk çeyreklik bölümünde yüzde 7,6, ikinci çeyreğinde yüzde 7,8, üçüncü çeyreğinde yüzde 4 ve dördüncü çeyreğinde ise yüzde 3,5 büyüme sağlamıştı.

Ekonomi, 2022 senesi verilerine kıyasla da yüzde 5,6 büyüme göstermişti.

Yorumlar (0)