Beklenen karar geldi: SEC onayladı

SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu), spot Bitcoin ETF (Borsa Yatırım Fonu) müracaatlarını onayladı.

EKONOMİ 11.01.2024, 01:12
Beklenen karar geldi: SEC onayladı

SEC Başkanı Gensler, spot Bitcoin ETF hisselerinin alım satımı ve listelenmesinin onaylandığını açıkladı.

SEC'in Mart 2023'e değin 20'yi aşkın spot Bitcoin ETF müracaatını onaylamadığını anımsatan Gary Gensler, şartların değiştiğini dile getirdi.

Gensler, geçtiğimiz sene SEC'in Grayscale'in bu çerçevedeki müracaatını kabul etmemesini hatalı bulduğunu hatırlatarak, ileriye dönük en sürdürülebilir yolun spot Bitcoin ETF hisselerinin alım satımı ve listelenmesini onaylamak olduğunu düşündüğünü kaydetti.

SEC'in bugün verdiği onayın, ETF'lere dönük olduğunu vurgulayan Gensler, kararın SEC'in kripto varlık menkul kıymetlerine dair listeleme standartlarını onaylama isteğini göstermemesi gerektiğinin altını çizdi.

Gensler, kripto varlıkların büyük kısmının yatırım kontratları olduğu ve dolayısıyla federal menkul kıymetler yasalarına bağlı olduğu görüşünü tekrarladı.



"Spekülatif bir varlık"
 
Bugünkü kararın yatırımcılar için belli korumaları ihtiva ettiğinden söz eden Gensler, Bitcoin ETF'ler hakkında doğru, adil ve tam açıklamalar yapılmasının gerektiğini belirtti. 

Gensler, bahse konu ürünlerin kayıtlı ulusal menkul kıymet borsalarında işlem göreceğine ve listeleneceğine değinerek, "Bu tarz düzenlenmiş borsaların manipülasyonu ve dolandırıcılığı önleyecek biçimde tasarlanmış kurallara sahip olması lazım ve bu kurallara riayet ettiklerinden emin olmak için onları yakından takip edeceğiz." dedi.

Gensler, Bitcoin'in değişken, spekülatif bir varlık olduğunu ve aynı zamanda terörün finansmanı, yaptırımlardan kaçınma, kara para aklama ve fidye yazılımı gibi illegal çalışmalar için de kullanıldığını kaydederek, "Bugün bazı spot Bitcoin ETF hisselerinin alım satımını ve listelenmesini onaylamış olsak da Bitcoin'i onaylamadık veyahut uygun bulmuyoruz. Yatırımcılar, Bitcoin ve değeri kriptoya bağlı tüm ürünlerle ilgili sayısız risk hususunda dikkatli olmalıdır." yorumunda bulundu. 

Yorumlar (0)