'Protestoların gölgesi'ndeki final gerçekleşti: Eurovision'un kazananı belli oldu!

İsveç'te düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda finale kalan 25 ülke, şarkılarını seslendirerek birincilik için yarıştı. İsviçre, topladığı 591 puanla zaferi elde eden ülke oldu. Malmö Arena'da gerçekleşen final öncesinde, Filistin destekçileri eylem yaptı. Polis, eyleme müdahale ederek 10 kişiyi gözaltına aldı.

MEDYA 12.05.2024, 12:58 Buse Önder
'Protestoların gölgesi'ndeki final gerçekleşti: Eurovision'un kazananı belli oldu!

Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali Malmö kentinde gerçekleşti. Bu yıl Eurovision'a 37 ülke katılırken yarışma iki ayrı yarı finalde yapıldı.

İsviçre'nin temsilcisi Nemo, "The Code" adlı şarkısıyla 591 puan toplayarak 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazandı.

Barış mesajı verdi

Ödülünü geçen yılın galibi İsveçli şarkıcı Loreen'den alan Nemo, "Barış" mesajı verdi. Konuşmasında, "Çok teşekkür ederim ve umarım bu yarışma, haysiyet ve barış için mücadele etme sözünü yerine getirebilir" dedi.

Yarışmada Hırvatistan 547 puanla ikinci, Ukrayna 453 puanla üçüncü oldu. İsrail ise yarışmayı 375 puanla beşinci sırada tamamladı.

Performansı sırasında yuhalandı

İsrail'i temsil eden Golan, "Kasırga" adlı şarkısını seslendirirken seyirciler tarafından yuhalandı.

Golan'ın performansı sırasında "Filistin" sloganları da atıldı.

Birçok kriz yaşandı

İsrail sunucusu ülkenin jüri oylarını arenaya canlı bağladığında protesto ıslıkları ve yuhalamalar yükseldi.

EBU süpervizörü Martin Österdahl, jüri oyları sırasında protesto edilen diğer bir isim oldu. EBU'nun Hollanda temsilcisi Joost Klein'in diskalifiye edildiğini açıklaması, finale saatler kala tepkilere neden oldu.

Kararın duyurulmasından birkaç saat sonra Norveç'in geçen yılki temsilcisi Alessandra, Filistin'de "soykırım yaşandığını" belirterek, ülkesinin oylarını sunma görevinden çekildiğini duyurdu.

Alessandra'yı sırasıyla Hollanda ve Finlandiya temsilcileri izledi. Finlandiya'nın 2023 temsilcisi Kaarija, Instagram hesabından kararını, "Bu akşam puanları sunmak doğru hissettirmiyor" şeklinde açıkladı.

Belçika yayını keserek protesto etti

Belçika'nın Flamanca yayın yapan VRT televizyonu, İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın final yayını sırasında İsrail'i protesto etti.

Kanalın yayınladığı mesajda, "Bu, bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes" ifadeleri yer aldı.

Eylemi organize eden ACOD-VRT ve Acod Culture işçi sendikaları tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in yarışmaya katılmasının Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) kendi değerlerine saygı göstermekte zorlandığını gösterdiği eleştirisi yapıldı.

Açıklamada İsrail'in "soykırım suçu işlediği" vurgulanarak "İsrail ciddi insan hakları ihlallerinde bulunmakta, uluslararası hukuku hiçe saymakta ve Ekim 2023'ten bu yana 13 bini çocuk olmak üzere 35 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Sokaklarda protesto vardı

Eurovision finali protestoların gölgesinde gerçekleşti. İsrail'in Eurovision'a siyasi propaganda amacıyla katılması, yarışmanın yapıldığı İsveç'in Malmö kentinde günlerdir protesto ediliyordu.

Eurovision'un finalinin düzenlendiği Malmö Arena'nın önünde toplanan Filistin destekçisi bir grup, aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de bulunduğu, İsrail'in yarışmaya katılımını protesto etti.

10 kişi gözaltına alındı

Protestocularla polis arasında çatışma çıktı. Polis, arbede sırasında 10 kişiyi gözaltına aldı ve birçok kişiyi olay yerinden uzaklaştırdı. Polisin gözaltına almaya çalıştığı Thunberg, gözaltına alınmayı reddederek 10 kişiyle birlikte oturma eylemine başladı.

Olay yerinin çevresinde toplanan yaklaşık 300 Filistin destekçisi, polisi protesto etti. Polis, finalden önce Malmö'de, çoğunluğu Ortadoğu'dan olmak üzere 186 farklı milletten 360 binden fazla kişinin yaşadığı bir kentte, İsrail'in katılımına karşı 20 bin kadar göstericinin beklenildiğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)