Bakan Uraloğlu müjdeleri peş peşe sıraladı: Seyahat süresi 60 dakikadan 10 dakikaya düşecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziantep’te yaptığı açıklamada 60 dakikalık yolun 10 dakikaya düşeceğinin müjdesini verdi.

EKONOMİ 01.08.2023, 16:43 Şeyda Gül
Bakan Uraloğlu müjdeleri peş peşe sıraladı: Seyahat süresi 60 dakikadan 10 dakikaya düşecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziantep’te Bahçe-Nurdağı Fevzipaşa Varyantı Demiryolu Tüneli “Işık Görme” töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Projenin özelliklerine ve projenin tamamlanmasıyla Gaziantep ve çevre iller yönünden önemine değinen Bakan Uraloğlu, “Yatırımlarımız ile Türkiye Yüzyılının önemli kilometre taşlarını bir bir örmeye devam ediyoruz” dedi.

60 dakikadan 10 dakikaya düşecek

Türkiye’nin en uzun çift tüplü tünel olma özelliğine sahip projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Uraloğlu, Bahçe – Nurdağı Hızlı Tren projesi ile Bahçe- Nurdağı İstasyonları arasının 32.5 kilometreden 17 kilometreye düşeceğini söyledi. 60 km olan işletme hızının 160 km’ye çıkacağına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, yük trenlerinin seyir sürelerini 80 dakikadan 15 dakikaya, yolcu trenlerinin seyir süreleri 60 dakikadan 10 dakikaya düşeceğini aktardı. Projede yer alan çift tüplü tünelin birincisinin; açma işlemini 2020 yılı şubat ayında tamamladıklarını hatırlatan Bakan Uraloğlu, 2021 yılı şubat ayında delme işlemine başlanan T1 Tüneli’nde de bugün ışığı gördüklerini söyledi.

Adana- Gaziantep arası 1 saat 30 dakikaya düşecek

“Türkiye’nin en uzun çift tüplü demiryolu tüneli sayesinde Bahçe İstasyonu’nu Nurdağı İstasyonu’na bağlayacağız” diyen Bakan Uraloğlu, projeyle birlikte aynı zamanda Adana- Gaziantep arası seyahat süresinin de 1 saat 30 dakikaya düşeceğini aktardı.

Enerjiden yıllık 280 milyon lira tasarruf

Gaziantep sınırları içerisinde 377 kilometrelik demiryolu ağının bulunduğunu belirten Bakan Uraloğlu, Nurdağı-Başpınar arasındaki yaklaşık 70 km’lik Hızlı Tren Hattı yapım çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Projeler tamamlandığında, yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilebilen elektrikli işletmecilik sayesinde “yeşil enerji koridorunun” önemli bir bölümünü oluşturacaklarını belirten Bakan Uraloğlu, “Hatlarımızı elektrikli hale getirerek aynı zamanda fosil yakıt tüketiminin ve dışa bağımlı olan enerji ihtiyacının azalmasını sağlayacağız. Projelerimizle vatandaşlarımıza güvenli, konforlu bir ulaşım imkânı sağlarken, çevreci ve doğa dostu olmasını da önemsiyoruz. Gaziantep’teki ilimizdeki demiryolu projelerimiz sayesinde enerjiden yıllık 280 milyon lira tasarruf, karbon salınımından ise 26 bin ton azalma sağlamış olacağız” dedi.

6 saat 23 dakika olan seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecek

Bakan Uraloğl ayrıca, İstanbul-Eskişehir-Ankara-Konya YHT hatları ve Konya-Karaman ile Konya-Aksaray-Ulukışla üzerinden Mersin Yenice’ye bağlanan Hızlı Tren projelerimizin devamı niteliğinde olan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projemizde yapım çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Proje tamamlandığında Mersin-Gaziantep arası 361 kilometre olan mesafeyi, 295 kilometreye düşüreceklerini belirten Bakan Uraloğlu, 6 saat 23 dakika olan seyahat süresinin de 2 saat 15 dakikaya düşeceğini kaydetti. Bu projemiz ile zamandan yıllık yaklaşık 2 milyar TL tasarruf elde edileceğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Konya’dan Osmaniye ve Gaziantep’e kadar uzanan hızlı tren koridoru Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Mersin, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep il sınırlarından geçerken, tamamlandığında çevre iller ile birlikte 10’dan fazla il ve çok sayıda ilçeye hizmet verecek” ifadelerini kullandı.

Bu projenin 2025 yılında tamamlayarak vatandaşların hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Dolayısıyla, İstanbul’dan trene binen vatandaşlarımız Eskişehir-Ankara-Konya-Karaman-Niğde-Mersin ve Adana üzerinden Hızlı Tren konforu ile güvenli bir yolculuk yaparak Osmaniye’ye, oradan da Gaziantep’e ulaşabilecek” dedi.

Üretim ve ihracatın önemli merkezi

Bakan Uraloğlu, Güneydoğu’yu Akdeniz’e, Anadolu’yu Ortadoğu’ya bağlayan yolların kavşağında yer alan Gaziantep’in, üretim, istihdam ve ihracatta ülkemizin önemli merkezleri arasında yer aldığını vurguladı. Bu önemli şehrin ulaşım ve iletişim altyapısına 2003 yılından bu yana yaklaşık 54 milyar 310 milyon lira harcama yaptıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “İlimiz sınırları içerisinde 377 kilometrelik demiryolu ağımız var ve yapımı devam eden birçok demiryolu çalışmamız var” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)