Bakan Uraloğlu açıkladı: 2053 yılında 52 ilde yüksek hızlı tren hizmeti verilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2053 yılında Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ve yol haritası çerçevesinde hızlı tren hizmeti verilen il sayısının 52'ye çıkarılacağını açıkladı.

EKONOMİ 23.09.2023, 14:08 23.09.2023, 14:37
Bakan Uraloğlu açıkladı: 2053 yılında 52 ilde yüksek hızlı tren hizmeti verilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Demiryolları Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, demir yollarının ucuz, hızlı ve güvenli oluşu nedeniyle ulaşımın hayatın vazgeçilmez bir parçası olmasıyla beraber ülkenin sosyal ve ekonomik hayatının ötesinde stratejik ve tarihi önemi de bulunduğunu ifade etti.

Kombine taşımacılığa uygun bir program geliştirdik

Avrupa ve Asya arasında Londra’dan Çin’e kadar ulaşan İpek Yolu'nun orta koridorunda bulunan Türkiye'nin uluslararası yolcu ve yük taşımacılığındaki stratejik önemini belirten Uraloğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mız önderliğinde demir yollarını 2003 yılından itibaren başlattığımız gelişim hamleleri ile bir devlet politikası meselesi olarak ele aldık ve öncelikli sektör konusu olarak belirledik. Avrupa ve Asya arasında köprü görevi gören Türkiye’nin coğrafi konumunun doğal olarak sağladığı fırsatların ticari ve ekonomik avantajlara dönüşmesi için demir yolları alanında yeni bir atılıma start verdik. Demir yolu hatlarımızın havaalanlarına, limanlara, lojistik merkezlere bağlantısını sağlayarak demir yollarımız ile kombine taşımacılığa uygun yeni bir anlayış ile yeniden ele aldık. Projelerimizle yalnızca doğu-batı hattında değil, kuzey-güney kıyılarımız arasında da demir yolu ulaşımı ile ekonomiye katkı sağlamayı planladık."

"Son 21 yıl içinde demir yollarına 880 milyar lira yatırım yaptık"

Açıklamalarına devam eden Bakan Uraloğlu, 2003-2023 yılları arasında Türkiye’de demir yolları sektöründe çok ciddi yatırımlar, yenileme, kalkınma ve iyileştirme hamleleri gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Son 21 yıl içinde demir yollarına 880 milyar lira kadar yatırım yaptık. Demir yollarımızın tamamını yeniledik ve elden geçirdik" şeklinde konuştu.

Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını amaçlayan "Tek Yol Tek Kuşak" girişiminin önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nı inşa ettiklerini anımsatan Bakan Uraloğlu, söz konusu proje ile Avrupa ve Asya kıtaları arasında kesintisiz bir şekilde demir yolu ulaşımını mümkün duruma getiren Marmaray ile Londra'dan Pekin'e kadar en kısa, ekonomik ve güvenilir uluslararası demir yolu koridorunu kurduklarını dile getirdi.

"Demiryolu uzunluğunu 14 bin kilometreye çıkardık"

Uraloğlu, 2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğunun 2023 itibari ile 2 bin 250 kilometresi Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile hızlı tren hattı olmak üzere toplam 3 bin kilometre kadar eklediklerini ve böylece de demir yolu uzunluğunu 14 bin kilometreye kadar yükselttiklerini anlattı.

Türkiye’nin ilk YHT hattının 13 Mart 2009 yılında Ankara-Eskişehir arasında açıldığını belirten Uraloğlu, 2011 yılında Ankara-Konya, 2014 yılında Eskişehir-İstanbul, 2022’de ise Konya-Karaman ve bu yıl da Ankara-Sivas hatlarının açıldığını kaydetti.

''2053 yılında 52 ilde yüksek hızlı tren hizmeti verilecek''

Bakan Uraloğlu, hızlı trenlerle hızlı, modern ve konforlu seyahat hizmetinin dolaylı ve doğrudan olmak üzere 19 ilde ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50'sine ulaştığını ifade ederek, şunları söyledi:

"2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ve yol haritamız ile hızlı tren hizmeti alan şehir sayımızı, Mersin-Adana-Gaziantep, Ankara-İzmir, Halkalı-Kapıkule gibi bütün hızlı tren projelerimizi tamamladığımızda 52'ye çıkarmış olacağız dedi. Demir yolu hat uzunluğumuzu ise 28 bin 590 kilometreye çıkartacağız. Şu an itibari ile yaklaşık 3 bin 800 kilometre yeni demir yolu hattında da yapım çalışmalarımız sürüyor. Bunun haricinde yaklaşık 5 bin 800 kilometrelik hattın proje çalışmaları tamamlanmış ve 5 bin kilometrede de proje ve etüt çalışmalarımız devam ediyor. Tüm bunların dışında 2053 net sıfır emisyon hedefimiz ile kara yolu taşımacılığını yüzde 72 oranından yüzde 57'ye düşürmeyi, demir yolu yük taşımacılığını ise yüzde 5'ten yüzde 22'ye kadar çıkarmayı planlıyoruz. Bu sayede de karbon salınımı miktarında büyük oranda azalma sağlamış olacağız."

Yorumlar (0)