Bakan Nebati’den GES açıklaması: Şu anda talepler çok iyi geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Gelire Endeksli Senetlere rağbetin çok yüksek olduğunu dile getirerek, mali disiplinden vazgeçmeden vatandaşa yardımcı olmaya devam edeceklerini açıkladı.

EKONOMİ 17.06.2022, 14:59 17.06.2022, 15:05
Bakan Nebati’den GES açıklaması: Şu anda talepler çok iyi geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Adana'da düzenlenen Üreten Kadınlar Buluşması'nda açıklama yaptı. Bakan Nebati konuşmasında GES ve ihracat hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Açıklamayla ilgili satır başları şu şekilde;

"81 şehirde 81 marka kooperatif açacağız"

81 şehirde 81 marka kooperatif oluşturmayı planladıklarına dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Anadolu’nun en küçük bölgelerini bile ziyaret ettik. Bu gezilerde şahit olduk ki her ilimizin her bölgemizin harika bir zenginlik var. Kadın kooperatiflerimiz, bu çeşitlilikten meydana gelen ürünleri ilk olarak ülke içerisinde daha sonra da tüm dünyaya satılması ve tanıtılması hususunda çok önemli bir rol üstleniyorlar.”

“Bu kooperatiflerimiz Türkiye'nin organik ve ulusal iş birliği ağının çok büyük bir kısmını meydana getirmekle kalmıyor, bunun yanı sıra ihracatçı hareketlerinden dolayı ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Bu destek konusunda kooperatiflerimiz büyük bir potansiyel gösteriyorlar. Tabi bütün bu aşamanın anlamlı bir alana dönüşebilmesi için, katma değerli ürünler üretip satabilen marka kooperatiflere talebimiz oluyor" dedi.

"2023’e kadar bin kooperatif hedefine ulaşacağız"

2022 senesini sonuna kadar 81 şehirde 81 marka kooperatif açılacağını aktaran Bakan Nebati, "Bugün buradan haberini iletmek isterim ki kadın kooperatiflerimiz adına planladığımız bu plan, öncelikle 2022 senesinde 81 şehirden 81 marka kooperatifimizi düşündüğümüz düzeye çıkartacaktır.

Daha sonrasında ise, bu heyecanı Türkiye’nin 973 ilçesine götürerek 2023 senesinde bin marka kooperatifimizi 1 milyar doları geçecek şekilde ihracat yapabilen bir seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu ulaşılması rahat olacak, üzerinde çalışılmaya başladığımız ve altyapısı hazır olan bir yol. İnşallah düşüncemizi yakalayıp sonrasında çok daha üzerine ulaşacağız. Tüm ülkemiz ve kadınlarımız için hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde ifade etti.

"Türküye Ekonomi Modelini uygulamaya devam edeceğiz"

Türkiye Ekonomi Modelinin başarılı bir şekilde uygulamaya koyulduğunu belirten söyleyen Bakan Nebati, "İlerleyen günlerde de küresel fırsatlardan en iyi şekilde faydalanmak amacıyla oluşturduğumuz Türkiye Ekonomi Modelimizi muzaffer bir şekilde yürütmeye devam edeceğiz. Modelimizin odağında yatırımları, üretimi, ihracatı ve istihdamı yükseltirken, cari dengeyi köklü olarak tesis etmek yer alıyor” dedi.

“Çeşitli enstrümanlarla finansal istikrara katkı sağladık”

Finansal ve makroekonomik istikrara güç katarak küresel değer zincirlerinde yukarılara çıkmayı amaçladıklarını dile getiren Bakan Nebati, “Uygulamaya koyduğumuz YUVAM Hesabı ile Katılma Hesabı (KKM) ile Kur Korumalı TL Mevduat gibi destekleyici çeşitlerde enstrümanlarla finansal istikrara katkı sağladık. Aralık 2021 tarihinde devreye aldığımız Kur Korumalı Mevduat Uygulaması sayesinde Döviz Tevdiat Hesaplarının toplam mevduat içerisindeki payı 10 puanın üzerinde düşmüş mevduatın vadesi ise iki katına kadar yükselmişti.

Bunların yanı sıra KKM döviz kuru istikrarına da katkı verilmiştir. Kamuoyunda yansıtılan bazı spekülatif tartışmaların tam tersine bütçeye oluşturduğu maliyet de sınırlı kalmıştır" ifadesine yer verdi.

"Şişirilmiş rakamlar gerçeği yansıtmıyor"

Bütçeden ödeme sağlanan rakamları da dile getiren Bakan Nureddin Nebati, "Nitekim bütçeden mayıs ayında 4,8 milyar lira, nisan ayında 4,6 milyar lira ve mart ayında 11,7 milyar lira olmak üzere toplam da 21,1 milyar lira miktarında ödeme sağlanmıştır. Bunun yanı sıra, KKM uygulamasının bütçeye tahmini maliyeti bakanlığımızca farklı senaryolar içerisinde yakinen kontrol edilmektedir. Farklı farklı alanlarda gündeme yansıtılan şişirilmiş bazı rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

“Üretime destek vererek enflasyonla mücadeleye destek veriyoruz”

Türkiye’de üretimin fazlalaştırılmasına dair adımlar atıldığını vurgu yapan Bakan Nebati, “Bu çerçevede ihracatçı ve sanayi firmalarımız için kurumlar vergisini 1 puan düşürerek uluslararası rekabetçilik seviyesini yükseltiyoruz. Kredilerdeki selektif yaklaşımımızla yatırımları desteklemeye yönelik kredilere öncelik tanıyoruz. Bu kapsamda 60 milyar lira miktarında Hazine destekli KGF paketlerini uygulamaya koyduk. Benzer şekilde turizm ve ihracat sektöründe faaliyet sağlayan girişimcilere uzun vadeli finansman verebilmek üzere 150 milyar liralık bir imkânı sisteme aldık.

Bu adımların yanı sıra, tüketici kredilerinde yüzde 5 olarak yansıtılan BSMV oranını yüzde 10'a yükselterek kredilerin üretime yönlendirilmesini amaçlıyoruz. Bu düşüncenin, aynı zamanda enflasyonla mücadele de önemli bir katkı sunacağını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Mali disiplinden şaşmadan vatandaşlarımıza destek olacağız"

Vatandaşları destekleyemeye devam edeceklerini açıklayan Bakan Nebati, "İlerleyen zamanlarda da mali disiplinden vazgeçmeden finansal ve makroekonomik istikrarı göz önünde bulundurarak vatandaşlarımıza destek olmayı sürdüreceğiz. Tasarruflarını milli paramız olan Türk lirasında değerlendirmek isteyen insanlar içinde farklı bazı enstrümanlar hazırlıyoruz.

Bu çerçevede, geliştirdiğimiz Gelire Endeksli Senetleri (GES) bireysel yatırımcılarımıza tanıtıyoruz. Bu konuyla ilgili talepler 15 Haziran tarihinden itibaren gelmeye başladı ve önümüzdeki hafta 22 Haziran’a kadar istek toplama aşaması sürdürülecek. Talepler şu an için çok iyi geliyor” diye konuştu.

“Yurt dışından fon alınması için teşvik sağlıyoruz”

GES hakkında bilgilendirme sağlayan Bakan Nebati, “GES'lerin getirisi sene içerisinde en az yüzde 23,04 olarak belirlenecek. Kupon getirileri vatandaşlarımıza 3 ayda bir defa olmak üzere ödenecek. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nden bütçeye konulan hasılat paylarına göre bu getiri oranının artması da söz konusu olabilir.

Bunların yanı sıra ülkemizde sermaye piyasalarının gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. SPK tarafından alınan kararla beraber, yurt dışından fon teminini teşvik etmek, firmaların yurt dışında sermaye piyasası aracı ihracı yöntemiyle fon temin etmelerini özendirmek amacıyla alakalı ihraçlarda, tahsil edilen ücretlerde indirim sağlandı.

Diğer taraftan, Borsa İstanbul nezdinde 'Emtia Pazarı' da oluşturulmuş, altın sertifikası ihracıyla ilgili çalışmalarda hızlı bir şekilde başlatılmıştır" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)