Gelire endeksli senet (GES) nedir? GES talep toplama ne zaman?

Vatandaşların tasarruflarını TL cinsi varlıklarda değerlendirmelerini teşviki kapsamında GES için; 15 Haziran 2022’den sonra talep toplama işlemleri gerçekleştirilecek. Gelire endeksli senet, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsünde bulunan kurumların gelirlerinin, en düşük getiri tutarı garanti edilecek biçimde halka sunulmasıyla oluşuyor.

EKONOMİ 10.06.2022, 11:53 12.06.2022, 10:05
Gelire endeksli senet (GES) nedir? GES talep toplama ne zaman?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomi ile ilgili atılacak adımların açıklanmaya başlanacağını bildirmesinden sonra kamuoyuyla ilk hamleyi paylaştı. Bakanlığın açıklamasında, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri yapılacak.

Gelire Endeksli Senet nedir?

Yatırımcı tabanının genişletilmesi ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi hedefiyle, 28 Ocak 2009 tarihinde Hazine tarafından, ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı yapılmıştı.

GES ihraçlarında getiriler, Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nden (DHMİ) bütçeye aktarılmış olan hasılat paylarına endekslenmişti.

GES getirilerine yönelik ödemelerin hesaplanması konusunda DMO, TPAO, KIYEM ve DHMİ tarafından bütçeye aktarılan üç ve altı aylık hasılat payları esas alınmıştı. Gelir tahsilatının bütçedeki azami tutarların üstünde olması halinde, söz konusu tutar yatırımcılara azami tutar karşılıkları esas alınarak ödenmişti.

GES aracılığıyla getirisi devlet gelirleriyle bağlantılı hale getirilen bir yatırım aracı yaratılıyor. Bu senetlere uygulanacak olan asgari kupon ödeme garantisi vesilesiyle yatırımcının gelir payında yaşanacak değişimden olumsuz etkilenmesi engellenmiş oluyor.

Ges başvurusu ne zaman?

Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden konu hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

* “Bugün (09.06.2022) Bakanlığımızın hesabından yayınlanmış olan basın açıklamasında belirtilen ve atılacak adımlar çerçevesinde;

* Bakanlığımız tarafından, Türk Lirası cinsi varlıklarda vatandaşlarımızın tasarruflarını değerlendirebilmelerinin teşviki ve yatırımcı tabanının genişletilmesi hedefiyle, 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gelire endeksli olan Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri yapılacaktır.

* Yalnızca gerçek kişilere sunulacak GES'ler, Türkiye genelinde yapılacak talep toplama ve duyuru işlemleri aracılığıyla ihraç edilecektir.

* Senede yönelik talep toplama işlemleri ile birlikte senedin ihracı, anapara ve kupon ödemeleri Bakanlığımız web sitesinde yayınlanacak olan duyuruda aktarılacak bankalar aracılığı ile yapılacaktır.

* İhraç edilecek olan senetler, 3 ayda bir olmak üzere yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup, bu söz konusu kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi bulunacaktır.

* Senedin söz konusu kupon ödemesine esas teşkil edecek olan vade yapısı ve getiri oranı, ihraç duyurusunda ilan edilecektir.

* Senedin yatırımcıya sağlayacağı getiri oranı, Bakanlığımız tarafından ihraç aşamasında belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri kapsamında hesaplanacak olan endeks değeri ile çarpılması aracılığıyla tespit edilecektir. Kamuoyuna duyurulur.”

Yorumlar (0)