Bakan Nebati'den 'kur korumalı mevduat' açıklaması: 84 milyar lirayı aştı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım fonuna vatandaşların ilgisinin oldukça yüksek olduğunu ifade ederken, "Bankalardan temin edilen son ve geçici verilere göre, bankacılıkta 84,05 milyar TL kur korumalı mevduat/katılım fonu bakiyesi bulunmaktadır" sözlerini kullandı.

EKONOMİ 04.01.2022, 13:14 04.01.2022, 14:22
Bakan Nebati'den 'kur korumalı mevduat' açıklaması: 84 milyar lirayı aştı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılı beklentileri ve Türkiye Ekonomi Modeli'nin ayrıntılarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

“Finansal istikrar için adımlar atıyoruz”

Türkiye Ekonomi Modeli ile birlikte makroekonomik anlamda kalıcı istikrarın sağlanması, yüksek katma değerli üretimin teşviki, istihdam ve üretimin büyütülmesi ve ihracat artışıyla cari açığın düşürülmesinin hedeflendiğini belirten Nebati, "Bu modelin nihai hedefine ulaşması çerçevesinde güvenli yatırımın tesis edilmesi önemlidir. Bu sebeple ilk aşamada finansal istikrarın sürdürülebilirliğini sağlayacak birtakım adımlar atıyoruz" açıklamasını yaptı.

Bakan Nebati, piyasa beklentilerini iyileştirip, üretim ve yatırım kararlarına engel olabilecek bazı belirsizlikler ortadan kaldırmak için "Kur korumalı TL mevduat hesabı", ihracatçılara "TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı" araçlarını uygulamaya aldıklarını dile getirdi.

Kur korumalı hesabı teşvik etmek için birtakım tedbir açıkladıklarını hatırlatan Nebati, finansal istikrar konusunda atılan adımların önemine vurgu yaptı.

Nebati, devlet iç borçlanma senetlerini stopaj oranını bu amaçla yüzde sıfıra indirdiklerini belirterek, "Temettü gelirlerine yönelik stopaj oranını 15'ten yüzde 10'a getirdik. Yastık altı altınların ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla büyük önem arz eden hurda altın değerleme sisteminin sürdürülebilirliğinin ve işlerliğinin  sağlanabilmesi için hurda altın değerlemesindeki asgari milyem değerlerinde birtakım değişiklikler yaptık" açıklamasını yaptı.

“Kur korumalı mevduata katılım 84 milyar TL’yi geçti”

Bakan Nebati, kur korumalı vadeli mevduat hesabına yönelik ilgiye ait detayları da paylaşarak, "Uygulamanın başlarında olmamıza rağmen kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım hesaplarına vatandaşların ilgisinin yüksek olduğunu görüyoruz. Bankalardan temin edilen son ve geçici verilere göre, bankacılıkta 84,05 milyar TL kur korumalı mevduat/katılım fonu bulunmaktadır" sözlerini kullandı.

"Yeni düzenlemeler geliyor"

Gelecek süreçte gerçekleştirilecek çalışmalarla ilgili de bilgi veren Bakan Nebati, şunları aktardı:

"Önümüzdeki süreçte yastık altında bulunan altınların finansal sisteme aktarılmasına ilişkin çalışmalar yapılacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısı yüzde 25'ten 30'a yükseltilecektir. Kurumlar vergisi oranı rekabetçi duruma getirilecektir. Katma Değer Vergisi de ayrıca sadeleştirilecektir. Yatırım ortaklığı ve fonlarından sağlanan kâr paylarına istisna sağlanacaktır. Gelire endeksli senetlerin ihraç edilmesi planlanmaktadır. Öncelikli Sektör Kredilendirme Programı uygulama sokulacaktır. Yatırımların teşvik edilmesi için uzun vadeli kefalet ve kredi imkanı Kredi Garanti Fonu paketi şeklinde geliştirilecektir. Proje bankacılığı yaygın hale getirilecektir"

“Enflasyonu düşüreceğiz”

Bakan Nebati, beklentileri iyi bir şekilde yönlendirmenin döviz kuruna etkisini,  20 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı tedbir paketinden sonra gördüklerini ifade ederek, "Döviz kurunun enflasyona geçişkenliği malumunuzdur. Burada, beklentileri iyi bir şekilde yöneterek ve TL’nin cazibesini artırıcı kur korumalı mevduat hesabı gibi yeni enstrümanlarla enflasyonu düşüreceğiz" açıklamasını yaptı.

Para politikasının etkisinin kısıtlı kaldığı arz şokları halinde devreye girmesini bekledikleri bir yapının daha olduğunu kaydeden Nebati, ilk toplantısını 28 Aralık 2021'de gerçekleştirdikleri Fiyat İstikrarı Komitesi'nde bu kapsamda uygulamaya sokabilecekleri adımları değerlendirdiklerini dile getirdi.

Nebati, "Önümüzdeki süreçte kurumlarımız, enflasyonla mücadele konusunda koordineli ve tam uyum içinde hareket edecektir. Nihai hedefimiz, enflasyonda düşük kalıcı seviyelerin yakalanmasıdır" şeklinde konuştu.

“Kurda istikrarlı bir seyir bekliyoruz”

Türk ekonomisinin dinamik sistemiyle, geçmişe göre karşılaştığı ciddi şokları bile minimum hasarla atlattığına dikkat çeken Nebati, "Son zamanlarda finansal piyasalardaki oynaklıkların ekonomik güven ve aktivite üstündeki etkisinin sınırlı ve geçici olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)