12-15 yaş grubu için 3’üncü doz aşıya onay verildi 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, 12-15 yaş arasındaki çocukların 3’üncü doz Covid-19 aşısı vurulmasına onay verdi. Uygulanacak aşının Pfizer/BioNTech olacağı belirtildi.  

DÜNYA 04.01.2022, 13:21 05.01.2022, 09:53
12-15 yaş grubu için 3’üncü doz aşıya onay verildi 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülke genelinde artan Omicron vakalarına karşı aşılama hareketlerine öncelik verdi. Yeni karara göre ülkedeki 12-15 yaş arasındaki çocuklar artık 3’üncü doz Covid-19 aşılarını vurulabilecek. Vurulacak aşı ise Pfizer/BioNTech olacak. 

FDA, Pfizer/BioNTech için acil kullanım onayı verdi. Hatta vakaların daha da artmasından endişe edildiği belirtilerek 5-11 yaş arasında olan ve bağışıklığı düşü seyreden çocukları da bu aşıdan yaptırabileceği aktarıldı. 

Uygulama süresi 5 aya indirildi 

FDA, 12 yaşın üzerindeki herkes için 2 doz aşılamanın tamamlanmasının ardından güçlendirici aşının da yapılması gerektiğini; 2’nci aşıdan 5 ay kadar sonra 3’üncü doz aşının uygulanabileceğini belirtti. Gıda ve İlaç Dairesi, 5 ay kısıtlamasının yalnız Pfizer/BioNTech için geçerli olduğunu dile getirdi. Moderna aşısını yaptıran kişiler, sonraki doz aşı için 6 ay beklemek durumunda kalacak. Johnson&Johnson aşısı olan kişilerin güçlendirici doz yaptırıp yaptırmaması konusunda ise henüz net açıklama yapılmadı. 



Ülkenin yüzde 33’ü güçlendirici dozunu yaptırdı 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre ülkede aşı yaptırmaya uygun kişilerin yüzde 33’lük kısmı güçlendirici koronavirüs aşısını yaptırdı. FDA’nın verdiği sürenin düşürülmesi kararıyla birlikte çok yakın zamanda milyonlarca kişinin güçlendirici dozunu uygulatacağı öngörülüyor. 

İsrail’deki gençlerin verileri doğrultusunda karar verildi 

İsrail’de 12-15 yaş arasındaki 6 bin 300 çocuğun koronavirüs aşısı olmasının ardından hastalık ve semptom durumları raporlandı. Raporlarda anormal durumların yaşanmaması üzerine FDA, güçlendirici dozun uygulanma süresini 5 aya indirdi. Yapılan bir araştırmada Pfizer/BioNTech aşısının takviye dozunu yaptıranların Omicron mutasyonuna karşı daha iyi korunduğu belirtildi. FDA ise güçlendirici aşıların ardından gençlerde kalp iltihabına rastlanmadığını vurguladı.

Yorumlar (0)