Bakan Bilgin'den asgari ücrete haziran zammı açıklaması

Enflasyonun yükselmesi karşısında asgari ücretle çalışanların ekonomisini güçlü tutmak adına haziran ayında asgari ücrete ikinci zammın yapılacağı yönünde haberler çıkmıştı. Bu konu kulislerde ve kamuoyunda büyük yankı uyandırınca Çalışma Bakanı Bilgin, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bilgin, “Olağanüstü bir hal olmadığı müddetçe sonraki zam aralık ayında belirlenecek.” ifadelerini kullanarak 2022’nin ikinci yarısı için maaş miktarının aynı kalacağını bildirdi.

EKONOMİ 21.03.2022, 11:39
Bakan Bilgin'den asgari ücrete haziran zammı açıklaması

Asgari ücret, Türkiye’nin ekonomi tarihi boyunca yılda bir kez belirlenen bir ücret olarak kayıtlarda yer ediyor. En son Aralık 2021 tarihinde yapılan yüzde 50,54’lük zamla birlikte 2022 asgari ücreti 4253 TL olarak belirlendi. Ancak enflasyonun yükselmesiyle birlikte asgari ücrete gelen yüzde 50’lik zam, büyük oranda erimeye başladı. Bu konuda beklentisi bulunan milyonlarca asgari ücretli çalışan, 2022’nin ikinci yarısı için zam yapılması konusunda talep oluşturdu. 

Hükümet, ikinci yarı için zammın yapılmasına yeşil ışık yakmıştı

AK Parti kanadı, senenin ikinci yarısı için asgari ücrete yeni bir zam yapılmasının yeniden değerlendirilmesi konusunda yeşil ışık yakmıştı. Kamuoyunda yankılanan bu haber karşısında Çalışma Bakanı Vefat Bilgin, kesin açıklamalarda bulundu. Bir gazete çalışanına açıklama yapan Bilgin, 2022 içinde olağanüstü bir hal olmadığı müddetçe zam yapılmayacağı konusuna değindi.



“Asgari ücret şartları yakından takip edilmelidir”

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları şu yöndeydi: “Asgari ücret konusunda şunu söylememiz gerekir ki bu seneki artış yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. Ayrıca asgari ücret, vergi sisteminin dışında bırakıldı. Tüm gelirlerde, asgari ücretin vergi dışında tutulması oldukça önemli. AGİ kaldırıldı. Ücreti düşürmek isteyen işletmelerin bu konuda bazı yanlışları oldu. İş kanunu, belirlenen ücretten düşülmeyeceği konusunda kesin açıklamalarda bulundu. Bu konuda sorusu olanların asgari ücret şartlarına bakması gerekir.”

“Olağanüstü bir durum olmadığı sürece sonraki zam aralıkta”

“Asgari ücret TBMM gündemine getirilip de yönetmelikler değiştirilmezse aralık ayında belirlenmeye devam edecek. Olağanüstü hallerin yaşanmadığı bir senede asgari ücret belirleme şartlarına göre hareket edilecek. Yasal durum şu anda neyi gösteriyorsa onu yapıyoruz. Yani asgari ücretin belirlenme dönemi aralık aylarıdır.”

Yorumlar (0)