Atak uyarısı geldi: Altın için acele etmeyin

Yılsonunu işaret ederek yatırımcıları risk değerlendirmesine karşı uyaran Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, belirsizliklerin altını desteklediğini vurguladı. Memiş, “Gram altın tarafında 2000 lira seviyesi üzerinde ataklar göreceğiz” dedi.

EKONOMİ 15.10.2023, 10:56 Şeyda Gül
Atak uyarısı geldi: Altın için acele etmeyin

Altın fiyatları, son 7 ayın en iyi haftalık performansını sergileyerek dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Özellikle altın ve gümüş tarafında ‘savaş’ durumunun risk fiyatlamasını gördüğüne dikkat çeken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, güvenli limana olan talebin arttığını dile getirdi.

Aralık ayı kritik önem taşıyor

Piyasaların bu hafta sonundan başlayarak önümüzdeki hafta içerisinde risk fiyatlamasını en üst noktaya taşıyacağı uyarısında bulunan Memiş, Aralık ayına işaret ederek “Son 1 haftaya baktığımız zaman bunun küresel ekonomilere mutlaka bir yansıması oluyor. Küresel piyasalar bu savaş durumunu tamamen savuşturmuş değil” dedi.

En büyük risk petrol fiyatlarında görülüyor

Özellikle altın ve gümüş tarafında bunu hissettiklerini vurgulayan Memiş, Ons tarafında 50 dolarlık bir yükseliş olduğunu belirtti. Özellikle petrol fiyatlarında bu yükselişin de devam ettiğini kaydeden Memiş, yüzde 2,5 oranında primli, 88 dolar seviyesinde olduğunu söyledi. En büyük riskin petrol fiyatlarında görüldüğüne dikkat çeken Memiş, petrol fiyatlarının yükselmesinin bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin enflasyonunu pozitif yönde etkidiğini aktardı. Güvenli limana olan talebin artacağını söyleyen Memiş, “Ancak gelecek jeopolitik risk yeni farklı ülkelerin sürece dahil olmasıyla birlikte küresel piyasalarda ve dünya ekonomilerinde savaş fiyatlaması yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günler kritik günler olacak

“Bu da ezberleri bozar yani küresel piyasalar yeni bir hikaye oluşturur. Bu hikayenin arkası da çok iyimser olmaz” diyen Memiş, dolayısıyla bugünkü gelinen koşullarda tedirginlik ve gerginlik devam ettiğini söyledi. Hafta sonu ve pazartesi itibariyle önümüzdeki günlerin kritik günler olacağının altını çizen Memiş, dünya piyasalarında öyle ya da böyle yansıması olacağını anlattı. Merkez Bankaları’nın ezberlerinin bozulduğu, açıklamalarında jeopolitik risklere mutlaka atıfta bulunacağını söyleyen Memiş, bundan sonraki süreçlerde özellikle Aralık ayına kadar jeopolitik risk fiyatlaması içine girildiğini açıkladı.

İsrail-Filistin çatışmasının İran ve Lübnan’ı da içine alarak daha geniş bir bölgeye yayılma potansiyeli nedeniyle güvenli limana olan talebin arttığını belirten Memiş, belirsizliklerin altını desteklediğini vurguladı. Memiş, ons fiyatının 2000 doların üzerine çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Gram altın ne kadar olacak?

"Gram altın tarafında da 2000 lira seviyesi üzerinde ataklar göreceğiz" diyen Memiş, bu sürecin çok uzak değil gibi durduğunu anlattı. Elinde altın bulunduran yatırımcının satış için çok acele etmemesi gerektiğini ifade eden Memiş, yatırımcıların gerçek anlamda jeopolitik risk fiyatlamasını yapmadığını söyledi. “Süreci takip ediyorlar. Farklı ülkelerin dâhil olmasıyla fiyatlamaya başlanır” ifadelerini kullanan Memiş, gerçek fiyatlamanın 2 bin ons üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Gram da beklediği 1.800-1.880 aralığının sürece göre daha erken gelebileceğini dile getiren Memiş, bölgeyi ve gelişmeleri takip etmeye devam ettiğini vurguladı.

Yorumlar (0)